Odstranění betonových bariér ze Smetanova nábřeží. (8.6.2020) | foto: Dan Materna, MAFRA

Praha nahrazuje zábrany na zavřeném nábřeží dlažbou, v noci sem pustí auta

  • 42
Pražský magistrát nechal odstranit nevzhledné betonové zábrany ze Smetanova nábřeží, nahradí je jinými prvky. Do uzavřeného úseku od Národního divadla ve směru k Novotného lávce dovolí návrat aut, ale pouze v noci a po tramvajových kolejích. Omezení ve dvě stě metrů dlouhém úseku potrvá až do září.

Nábřeží mezi kavárnou Slavia na křižovatce s Národní třídou až k ústí Divadelní ulice zavřelo město v druhé polovině května jako podporu podnikatelům postiženým opatřeními proti koronaviru, kteří si tu mohli zřídit venkovní zahrádky. V opačném směru se pro řidiče nic nezměnilo. 

Nyní musí řidiči uzavřený úsek objíždět Divadelní ulicí, to se však během tohoto týdne změní. Do uzavřeného úseku se auta mohou vrátit v časovém úseku od 22:00 do 6:00 hodin. Jezdit budou po tramvajových kolejích.

Značení se změní v úterý večer, nejpozději ve středu ráno. Žlutočerné citybloky nahradí zábrany v podobě prodlouženého tramvajového ostrůvku ze zastávky Národní divadlo. 

O případných dalších úpravách bude magistrát jednat s radnicí Prahy 1, ale nábřeží zůstane přes den ve směru od Národního divadla neprůjezdné do 30. září.  

Omezení dopravy na Smetanově nábřeží vyvolalo v uplynulých týdnech odpor magistrátní opozice a také vedení Prahy 1.

„Byli jsme proti tomu, aby se takto jednostranně uzavřela část nábřeží a doprava se svedla do obytné zóny. Zklidňovat dopravu chceme tam, kde lidé skutečně bydlí. Zároveň jsme kritizovali estetickou stránku s těmi žluto-černými bloky, což nám nepřišlo důstojné pro památkovou rezervaci,“ řekl starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN).

Na silnici tak nově budou květináče se stromky a chodník bude prodloužen až ke kolejím. Město použije provizorní skládací obrubníky, prostor mezi nimi pokryje dlažba.

„Během zítřka bude posunut obrubník a květníky se zelení a bude to vypadat důstojněji,“ řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Magistrát společně s městskou částí zahájí jednání o budoucí podobě nábřeží. Zda bude trvale uzavřeno, zatím nebylo rozhodnuto. Jasné je pouze to, že se upraví tramvajové zastávky. Nové budou ve směru z Podskalí u Žofína a u Karlových lázní.

Nábřeží zavřeno jen o víkendech

Nábřeží by mohlo být zkušebně v budoucnu uzavíráno o víkendech. 

„Já osobně si myslím, že nejlepší je na víkendy uzavřít celé nábřeží a využít to ke kulturním akcím, ale zdůrazňuji, pouze o víkendech,“ řekl europoslanec a předseda pražských zastupitelů Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) Jiří Pospíšil.

První městská část do budoucna plánuje zpřístupnění průchodů v nábřežních zdech, takzvaných čapadel, které jsou z Divadelní ulice a z ulice Karolíny Světlé. V případě toho z Divadelní je podle Hejmy již dohodnuto, že se otevře. Mohlo by se tak stát už v nejbližších dnech, přesný termín ale neřekl. Čapadlo z ulice Karolíny Světlé je zasypáno.

„To by bylo spojeno s revitalizací takzvaného Anenského trojúhelníku,“ řekl.

,