ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Regionální organizátor pražské integrované dopravy

Sdílená auta, kola i MHD. Aplikace Lítačka naplánuje kombinaci způsobů dopravy

  • 8
Cestující v Praze si budou moci v aplikaci městské veřejné dopravy Lítačka vyhledat trasu, která kombinuje různé způsoby dopravy. Hlavní město hledá uživatele operačního systému android, kteří budou dobrovolně testovat neveřejnou verzi novinky. Informovali o tom primátor Zdeněk Hřib, jeho náměstek Adam Scheinherr a zástupci firmy Operátor ICT (OICT), která aplikaci připravuje.

„Chceme usnadnit cestování obyvatel ve městě pomocí kombinace různých dopravních způsobů,“ uvedl Hřib. „To znamená ne jenom s MHD, ale kombinovat to také se sdílenými auty, sdílenými koly, skútry,“ dodal.

Lidé si tak podle Hřiba mohou v aplikaci zadat svou preferenci dopravy, a aplikace tak vyhledá možnosti trasy.

Mapa vidí, v jaké stanici je zrovna metro. Funkci zřejmě nabídne i Lítačka

„V tuto chvíli hledáme dobrovolné testery, kterými otestujeme novou generaci vyhledávání spojení v aplikaci PID Lítačka,“ řekl Hřib.

Podle něj Praha zveřejní na sociálních sítích odkaz na registrační formulář, kde prvních tisíc dobrovolníků, kteří jsou zároveň uživateli androidu, získá přístup k zatím neveřejné verzi plánovače trasy. Na funkci pro mobilní operační systém iOS se podle Hřiba zatím pracuje.

Do mobilní aplikace Lítačka byla zároveň nově přidána možnost parkování. Funkce umožňuje platby, a to jak platební kartou, tak i přes aplikace Apple pay nebo Google pay.

S Lítačkou zaplatíte za sdílená kola, navede i řidiče aut k volnému místu

„Tímto způsobem chceme zkomfortnit placení za parkování,“ uvedl Scheinherr. Výhoda je podle něj i to, že se do ulic nemusí instalovat tolik platebních terminálů.

V aplikaci má podle Scheinherra uživatel možnost mít uloženou SPZ, aplikace pak upozorní na vypršení lhůty parkování, a lidé si ho mohou snadno prodloužit. V mapě aplikace lze také vidět zóny a jejich ceny.

Podle Hřiba jde o další významný krok směrem k digitalizaci služeb, které město nabízí občanům.

,