Zkrácený úvazek láká rodiče stále víc, firmy ho ale většinou nenabízejí

  9:48
Řada rodičů by ocenila, kdyby mohla pracovat na kratší úvazek a měla by tak více času na své děti. Zaměstnavatelé ale zkrácené úvazky příliš nenabízejí a sdílené úvazky, kdy se o jedno místo dělí dva nebo více lidí, pomíjejí zcela. Matky pak raději volí svobodnější povolání, i za cenu toho, že nevyužijí svého vzdělání.

Lucie Benešová pracuje v plzeňské fakultní nemocnici na poloviční úvazek. Díky tomu stíhá péči o rodinu. (15. 2. 2020) | foto: Petr Eret, MF DNES

Kvůli omezenému počtu zkrácených úvazků přichází pracovní trh o odborníky z nejrůznějších odvětvích. Existují ovšem zaměstnavatelé, kteří se vydali cestou nabídky kratší pracovní doby.

Nejvíce míst nabízí v tomto ohledu zřejmě Fakultní nemocnice v Plzni, kde na střední zdravotnický personál připadá 1 700 úvazků a přitom téměř 360 zdravotních sester pracuje na zkrácený úvazek.

„Výsledkem je minimální nedostatek nelékařských zdravotnických pracovníků, chybí nám asi 60 úvazků, což jsou jednotky procent z celkového počtu téměř 1 700,“ konstatoval ředitel Fakultní nemocnice v Plzni Václav Šimánek.

„Tento systém, kdy umožňujeme i drobné úvazky, jsem začal propagovat zhruba před dvěma lety,“ připomněl ředitel. Připustil, že zpočátku panovala vůči novince určitá nedůvěra daná setrvačností stávajícího systému. Ale změna se vyplatila.

V lednu zde pracovalo 358 všeobecných sester a porodních asistentek ve zkráceném pracovním úvazku. Z toho 268 pracovalo dokonce jen na poloviční a nižší úvazek. Podle Šimánka je o zkrácený úvazek velký zájem nejen mezi sestrami a laboranty, ale i mezi lékaři a lékařkami.

Šimánek zároveň připomněl, že zdravotnictví má výhodu v tom, že práce v oboru je nepřetržitá. „Sestřičky mohou chodit o víkendech či na noční směny, kdy se někdo z rodiny může například postarat o dítě,“ dodal.

Zkrácené úvazky jsou na pracovním trhu spíše ojedinělé

Příkladem je Lucie Benešová z Plzně, která má tříletého syna a desetiletou dceru. Pracuje jako zdravotní sestra na jednotce intenzivní péče Chirurgické kliniky Fakultní nemocnice v Plzni. Přestože má malé děti, už rok chodí do práce. Zvládá to proto, že pracuje na poloviční úvazek.

„Kdyby mi nemocnice neumožnila zkrácený úvazek, do práce bych vůbec chodit nemohla, manžel je totiž hodně pracovně vytížený,“ vysvětlila mladá žena, podle které je v její situaci poloviční úvazek ideálním skloubením mateřské role a práce.

„Mám proto čas na děti, což je zapotřebí i proto, že dcera už je ve škole,“ uvedla Lucie Benešová.

I když je žen, které by na zkrácený úvazek rády pracovaly, v kraji hodně, firmy takové možnosti nenabízejí. „Tyto úvazky jsou na pracovním trhu spíše ojedinělé. A když už v nabídce jsou, nabízejí je spíše větší, hlavně nadnárodní, firmy,“ uvedl Jaroslav Špitálský z plzeňské pobočky pracovní agentury Adecco. Podle něj je škoda, že kratších úvazků není víc.

„Velká část lidí totiž dnes upřednostňuje rodinu a volný čas, týká se to hlavně mladších ročníků ve věku od 20 do 35 let,“ popsal Špitálský s tím, že kdyby zkrácené úvazky firmy nabízely, nalákaly by více pracovníků.

Efektivní je pracovat šest hodin denně

Pro firmy by podle Špitálského byly krátké úvazky výhodné i kvůli efektivitě využití pracovní doby. „Efektivní je pracovat šest hodin denně, pak už totiž člověk ztrácí výkon. Třeba tříčtvrtinové úvazky by určitě byly výhodné, přesto alfou a omegou stále zůstává plný úvazek,“ poznamenal.

A jak mladí lidé reagují na skutečnost, že kratší úvazek neseženou? „Přistoupí pak na plný úvazek, ale s podmínkou flexibilnější pracovní doby umožňující, aby mohli dát dítě do školky nebo odvézt na kroužek,“ popsal Špitálský.

Pavel Škarban, předseda spolku Studnice, který má zkušenosti s pořádáním rekvalifikačních kurzů pro ženy na rodičovské dovolené, uvedl, že kvůli omezenému počtu zkrácených úvazků přichází pracovní trh o odborníky v určitých oborech.

Rekvalifikačním kurzem Studnice prošla například účetní, která se chtěla vrátit do svého oboru. Ale protože její dítě mělo zdravotní problémy, osm hodin denně pro ní bylo vyloučené. „Aby zajistila rodině příjem, udělala si rekvalifikaci na nehtovou modeláž a tu mohla dělat v době, kdy děti hlídal manžel,“ popsal Škarban.

Neexistenci zkrácených úvazů někdy odnášejí i děti

Podle něj buď maminky začaly podnikat nebo vsadily na časově svobodnější povolání, jako masérka nebo právě nehtová modeláž. „Je ale škoda, že kvůli nedostatku nabídek zkrácených úvazků nevyužije žena svého vzdělání. Podnikání je náplast na problém, který se měl řešit jinak, větší flexibilností zaměstnavatelů,“ popsal.

Někdy podle Škarbana neexistenci zkrácených úvazků odnášejí i děti. Studnice totiž také organizuje dětský klub, kam maminky přivádějí děti z 1. stupně základní školy. „Jsou tu třeba od šesti hodin ráno do začátku školy a pak pozdě odpoledne. Kdyby byly rodičům umožněny zkrácené úvazky, děti by si ráno mohly pospat a odpoledne by si tátu a mámu víc užily,“ uvedl Škarban.

Například ve firmě Škoda Doosan, která zaměstnává více než tisíc lidí, zkrácené úvazky tvoří méně než pět procent z celkového počtu. Personální ředitel Richard Kabuď uvedl, že ve zkráceném režimu pracují třeba projektanti, asistentky, konstruktéři, specialisté projektové kanceláře, výzkumní a vývojoví pracovníci, specialista turbín, vydavač nářadí, analytik nákupního marketingu či daňový specialista zaměřený na zahraniční aktivity.

„Zkrácené úvazky potenciálním i stávajícím zaměstnancům nabízíme, pokud to ale umožňuje povaha pracovní pozice. Valná většina žádostí je personálním oddělením schválena,“ vysvětlil Kabuď. Podle něj firma umožňuje nižší počet hodin denně nebo nižší počet dnů v týdnu.

„Většinou se jedná o rozmezí mezi polovičním a celým úvazkem. Žádosti o zkrácený úvazek přicházejí od žen i mužů a jejich počty jsou prakticky stejné s mírnou převahou žen,“ upřesnil.

Zkrácený úvazek přináší zvýšenou administrativní zátěž

Plzeňský magistrát zkrácené úvazky speciálně nevytváří. Pokud to ale pracovník potřebuje kvůli péči o děti či rodiče, zkrácený úvazek získá. „Jedná se zhruba o pět procent zaměstnanců,“ uvedla mluvčí Eva Barborková. Připomněla, že v těchto případech ukládá zákon povinnost vyhovět zaměstnanci.

„Ovšem nebrání-li tomu vážné provozní důvody,“ konstatovala. Nastínila, že pro zaměstnavatele zkrácený úvazek přináší zvýšenou administrativní zátěž zejména v personální oblasti a zátěž pro vedoucí zaměstnance v oblasti řízení lidských zdrojů.

V Plzeňském Prazdroji podle Davida Mužíka z oddělení lidských zdrojů na zkrácený úvazek pracují zhruba dvě procenta zaměstnanců. Nejvíce jsou využívány ve finančním oddělení, mezi průvodci v pivovarech či v právním oddělení.

„Firma alespoň nepřijde o kvalitního zaměstnance, který má navíc možnost udržovat kontakt se svým oborem. Nevýhody zkráceného úvazku, kromě administrativní zátěže, nevnímáme,“ sdělil.

Prazdroj by uvítal podporu ze strany státy. „Například ve formě snížení povinných odvodů pro zaměstnavatele i zaměstnance. Poskytnutí adekvátních kapacit v předškolních zařízeních a možnosti doplňování kvalifikace při mateřské či rodičovské dovolené,“ popsal Mužík.

  • Nejčtenější

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

Demolice Skleněného pekla je na spadnutí, Plzeň se zbaví černé stavby

17. března 2024  10:09

Už asi jen týdny zbývají do doby, kdy se Plzeň zbaví jedné z nejostudnějších staveb – takzvaného...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadávala mi, nožem jsem ji trefil do krku, říká muž souzený za pokus o vraždu

18. března 2024  8:36,  aktualizováno  12:21

Rasisticky mi nadávala, chrstla mi na záda savo a dala mi facku. Tak se u Krajského soudu v Plzni...

V Klatovech po napadení zemřel senior, policie obvinila z vraždy mladou ženu

18. března 2024  9:40,  aktualizováno  20:46

Plzeňští kriminalisté od nedělního večera vyšetřují vraždu seniora v Klatovech. V souvislosti s tím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jablonec - Plzeň 1:2, vyloučení domácího Polidara trestal v závěru Chorý

17. března 2024  14:24,  aktualizováno  19:30

Plzeňští fotbalisté navázali na povedený pohárový čtvrtek a postup do čtvrtfinále Konferenční ligy,...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zkoušel zapalovač a zavinil škodu za 60 milionů. Byla to klukovina, řekl soudu

19. března 2024  10:01

Osmiletý trest vězení navrhuje žalobce pro Vladimíra Brože, který podle spisu na Silvestra 2021...

Ukaž, jestli umíš běhat po vodě. Elitní střelec Šulc má táhnout reprezentaci

19. března 2024

Premium Na jednatřicítku může zapomenout, protože v reprezentaci se tak vysoká čísla nevedou. Ale není to...

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

V Klatovech po napadení zemřel senior, policie obvinila z vraždy mladou ženu

18. března 2024  9:40,  aktualizováno  20:46

Plzeňští kriminalisté od nedělního večera vyšetřují vraždu seniora v Klatovech. V souvislosti s tím...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...