Konstantinovy Lázně.

Konstantinovy Lázně. | foto: ROP Jihozápad

Číšnice dala hostům v lázních louh místo léčivé vody, dostala podmínku

  • 10
Tachovský okresní soud již podruhé rozhodl v kauze bývalé číšnice, která podala hostům lázeňského domu v Konstantinových Lázních louh místo vody. Jedna pacientka skončila po vypití žíraviny v nemocnici. Zatímco poprvé soud ženu obžaloby z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti zprostil, napodruhé ji potrestal podmínkou.

Soud devětatřicetiletou Lenku Valachovou potrestal čtyřmi měsíci vězení s podmíněným odkladem na jeden rok. Verdikt není pravomocný.

Podle soudce to byla právě obžalovaná žena, která požádala kolegu, aby čisticí prostředek, o němž se domnívala, že se jedná o pramen Prusík, nalil z plastového kanystru do skleněné nádoby. „Tu pak podala hostům ke konzumaci a kvůli tomu došlo bohužel k vážnému následku,“ sdělil soudce Miroslav Vajgant.

Tím se obžalovaná dopustila trestného činu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Hrozily jí až dva roky. O rozsudku informoval server Novinky.cz.

„Nebyla dostatečně opatrná. Nic jí nebránilo v tom, aby si důkladně prověřila, jestli je kanystr skutečně naplněn Prusíkem. V žádném případě ji nemůže vyvinit tvrzení, že o možném výskytu těchto nebezpečných chemikálií na pracovišti nic nevěděla,“ odůvodnil výši trestu soudce.

Proti původnímu rozsudku z letošního února, který ženu obžaloby zprostil, se ihned odvolal státní zástupce.

V lázeňském hotelu pracovala zhruba týden

Osmatřicetiletá číšnice pracovala v lázeňském hotelu v Konstantinových Lázních brigádně jako servírka zhruba týden. V chodbě u kuchyně, kde byly špinavé kanystry, ze kterých běžně minerálku dolévala, stál nový kanystr. Domnívala se, že ji vyslyšelo vedení hotelu, u kterého si stěžovala na špinavé nádoby, a vyměnilo je za nové.

Kanystr nemohla žena zvednout, a tak požádala o pomoc zahradníka, bývalého kuchaře. Ten kanystr otevřel a tekutinu jí pomohl nalít do džbánu. Ani on ale nepoznal, že je uvnitř nádoby přípravek na čištění myček.

Zaměnila léčivý pramen se žíravinou

Valachová se hájila tím, že o kanystru s chemikálií, který ten den někdo umístil hned vedle nádob s minerálkou, jí nikdo nic neřekl.

Podle soudce ale byl kanystr s chemikálií označený výstražnou nálepkou, že jde o životu nebezpečnou látku.

„Navíc na těch dvou dalších kanystrech bylo černým fixem napsáno Prusík. Je s podivem, že obžalované při jejím vysokoškolském vzdělání nepřišlo divné, tedy pokud byla přesvědčena, že jí vedení lázní s výměnou kanystrů vyhovělo, proč tam ty dva staré kanystry zůstaly. Mohla si to jednoduše ověřit,“ uzavřel pro server Novinky.cz Vajgant.

Lenka Valachová pak džbánek s nebezpečnou látkou dala do jídelny na bar. Pětapadesátiletá pacientka se žíraviny napila a s popáleninami jícnu a žaludku skončila v nemocnici.