Plzeň je pro netopýry důležitou migrační křižovatkou. Pokud lidé nemají...

Plzeň je pro netopýry důležitou migrační křižovatkou. Pokud lidé nemají zabezpečená okna, chodby činžovních domů, ventilačky a podobně, může se stát, že se k nim nezvaní hosté nastěhují. | foto: DES OP

Netopýři obsadili plzeňské ústředí ČSSD, vlezli i do lišty od kabelů

  • 8
Sezona migrace netopýrů hvízdavých v Plzni je v plném proudu. Podle Karla Makoně ze záchranné stanice živočichů se jich letos urodilo extrémně hodně a počty výjezdů do domácností, kde se usídlili, neberou konce. Více než padesát létajících savců obsadilo například plzeňské ústředí ČSSD. V liště od počítačových kabelů pak tlelo dalších pět desítek.

Rok co rok Karel Makoň radí: zabezpečte si svůj byt, kancelář a nemovitost ochrannými síty a nenechávejte otevřené nezabezpečené větráčky či ventilačky.

Pokud to Plzeňáci neudělají, mohou dopadnout jako na plzeňském ústředí ČSSD na Jiráskově náměstí. Někdo tam nechal v horním patře budovy otevřené okno do zasedací místnosti a netopýři se tam nastěhovali.

„V celém domě jsme odchytili 52 živých netopýrů a z plastové svislé lišty od počítačových kabelů vyndali 48 uhynulých a to ve značném stupni rozkladu,“ vypočetl ochranář.

Plzeň je pro netopýry hvízdavé už řadu let důležitou migrační křižovatkou a destinací. Navíc letos se jich extrémně hodně urodilo a jejich počty jdou do stovek.

„K tomu teplé počasí a konečně i teplejší večery v kombinaci s příměstskou zelení, veřejným osvětlením a množstvím létavého hmyzu. To je doslova netopýří ráj,“ upozornil Makoň. Dodal, že noční telefonáty lidí, kteří o nezvané hosty nestojí, neberou konce. Několik zásahů hlásí také odchytová služba městské policie a hasiči.

Netopýrům se nejvíce líbí na Slovanech, Borech, Skvrňanech, ve středu města, ale i na Lochotíně, Košutce, Vinicích a Bolevci.

Pokud potřebují obyvatelé těchto lokalit větrat a okno otevřít dokořán, je dobré mít zatažené záclony. V ideálním případě mít ochrannou síť proti hmyzu.

Netopýr hvízdavý je velice užitečný druh živící se obtížným hmyzem. Z bytů a uzavřených prostor se ale velice špatně vyhání a není snadné ho ani chytit. Navíc když ve váze ve skříni, skleněném lustru nebo v liště kabelového rozvodu uhyne, docela dost zavání.