Armádní medici pomáhají na Domažlicku s chytrou karanténou a odběry

  • 1
V boji s koronavirem na Domažlicku, které je v poměru k počtu obyvatel nejpostiženějším okresem v zemi, jsou ode dneška nasazeni vojáci. Patnáctičlenný tým posílí zdravotníky na odběrových místech a zároveň pomáhá při zavádění chytré karantény.

Hygienici evidují v Plzeňském kraji 440 nemocných, z toho je na Domažlicku  259 případů. Během Velikonoc přišel nárůst o 51 pacientů.

Minulý týden bylo zasažených na dvacet osad po celém území. Kvůli rychlému šíření infekce požádal hejtman Josef Bernard o pomoc Ústřední krizový štáb. S hygieniky se domluvil na zavedení striktnějších pravidel.

Obyvatelé Domažlicka dostali během svátků letáky, informace se vysílají rozhlasem a visí na webových stránkách příslušných obecních úřadů. Někteří starostové k prohlášení přidali i osobní apel. 

„Musíme vydržet a společně udělat maximum pro to, abychom zabránili nekontrolovanému šíření koronaviru v naší oblasti,“ napsal starosta Poběžovic Martin Kopecký.

Šéf plzeňské hygienické stanice Michal Bartoš sdělil, že stále dostává mnoho podnětů o zlehčování situace či nedodržování karantény.

„Začíná to nevinnými situacemi, kdy si chtějí sousedi popovídat přes plot a podobně. Jsou to někdy zdánlivé drobnosti, které ale hrají důležitou roli, což dokazují rostoucí počty nemocných. Ostatně také z trasování vidíme, že ukázněnost na Domažlicku je nižší. I když nemusí jít vždy o úmysl, někdy si jen lidé prostě riziko neuvědomí,“ nastínil Bartoš.

Po dohodě se starosty velkých měst, tedy Domažlic, Horšovského Týna, Staňkova, Holýšova, Poběžovic a Kdyně, už hasiči několik dní plošně dezinfikují vytipovaná místa. Jde například o zastávky, čekárny, přechody, bankomaty či parkoviště.

Přísnější předpisy platí též pro nákupní střediska a jiné obchody, v nichž se shlukuje více lidí. Provozovny musejí mimo jiné omezovat počet zákazníků.

Kraj v této souvislosti navýšil množství ochranných pomůcek. Od ministerstva vnitra dostal zásilku roušek, rukavic, ochranných obleků a jednorázových testů. Část z nich je určena domovům pro seniory a dalším pobytovým zařízením.

Ode dneška už v okrese naplno fungují armádní medici. Asistují při zavádění chytré karantény a také uleví přetíženým zdravotníkům na odběrovém místě v Domažlické nemocnici či hygienikům. 

Situace v Plzeňském kraji

Aktuální informace o vývoji nákazy v Plzeňském kraji najdete na webových stránkách Krajské hygienické stanice

„Patnáctičlenný tým znamená skutečně velkou podporu. Má svoje dvě kompletně vybavené sanitky, kterými může jezdit i do terénu,“ zhodnotil hejtman Josef Bernard.

Ten navíc stále jedná o posílení personálu v Domažlické nemocnici. „Potřebujeme alespoň pět lékařů a deset sester. Ministr zdravotnictví nám slíbil pomoc,“ dodal.

Podle šéfa krajské hygieny budou armádní medici vyrážet třeba na hromadné odběry do zařízení sociálních služeb.

„Opakovaně se setkáváme s tím, že se pacienti sanitkám brání, zvlášť v malých vesnicích. Vyvolá to rozruch i negativní reakce okolí,“ připomněl Bartoš.

Už ve středu se otevře odběrové místo v Klatovech, naopak od pondělí je uzavřené dosud málo využívané odběrové místo v Rokycanech.

„Bude tedy možné více testovat, a tím předcházet kontaktům s potenciálně nakaženou osobou,“ vysvětlil Bartoš. Díky navýšení kapacity laboratoří budou vzorky z Domažlicka vyhodnocovány urychleně.

Za týden se zástupci kraje, hygieny a starostové velkých měst sejdou na videokonferenci a vyhodnotí zavedená pravidla. „Pokud by nezabrala, museli bychom přistoupit k tvrdším, což bych nerad. Zatím je předběžné o dalších krocích spekulovat,“ dodal Bartoš.