Včelař, člen Asociace profesionálních včelařů Stanislav Volf ze Švihova na...

Včelař, člen Asociace profesionálních včelařů Stanislav Volf ze Švihova na Klatovsku. Tvrdí, že by dával dotace nejen na včely, ale také na podporu pestrosti krajiny. (21. dubna 2024) | foto: Martin Polívka, MF DNES

Med z Prahy trumfne ten z vesnice, kde jsou jen krátké trávníky, říká včelař

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
O včele člen Asociace profesionálních včelařů Stanislav Volf říká, že kdyby byla obratlovec, řešili bychom v některých místech její týrání. Důvodem je fakt, že leckde je zbytečně moc úlů, tedy že je krajina převčelená. „Dnes musíme mít všichni zelenou zahrádku, když je porost delší než dva centimetry, hned startujeme sekačku,“ poukazuje na jeden z problémů úbytku opylovatelů.

Sršeň asijská, která se specializuje na lov včel, byla loni v říjnu nalezena v Plzni. Šlo o první potvrzený nález tohoto invazního druhu hmyzu v České republice. Jsou v Česku větší problémy než ona? Stále se mluví o tom, že včelstev ubývá.
Zatím včelstva neubývají kvůli sršni, která je zatím jen nebezpečím. Včelstev ubývá kvůli sršni asijské třeba ve Francii, ale v Česku ne, protože tady se zatím objevilo jedno hnízdo. Včelstev ubývá i kvůli varroáze včel. Ale je třeba připomenout, že ubývá všech opylovatelů. Nejsou to jen včely, ale i čmeláci, vosy a další. Když někdo v tisku napíše, že ubývá opylovatelů, chytí se toho politici a řeknou, že budeme přispívat na včely. Pro ně je to totiž strašně jednoduchá dotace, kdy krajské zastupitelstvo odhlasuje skoro tři miliony do včelařství, pak to přehodí na včelařské spolky, které si vše zadministrují. Ne že bych proti tomu protestoval, ale dnes už řešíme i to, že krajina je převčelená. Ale málokdo to přizná.

Kdyby včela byla obratlovec, možná dneska řešíme týrání zvířat.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se