Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tachov řeší, jak integrovat cizince. Ghetta nechceme, zní z radnice

  9:12
Čtrnáctitisícový Tachov, kde zhruba třetinu obyvatel tvoří cizinci, chce spolu s místními firmami vzdělávat a integrovat do společnosti nové spoluobčany. Město proto vyzvalo podniky, které zahraniční pracovníky zaměstnávají, ke spolupráci. Pomoct mají třeba i komunitní influenceři. Tachov chce například vyvrátit mýty, že kvůli cizincům ve městě výrazně vzrostla kriminalita.

Vznik obřích skladů a továren na Tachovsku přivedl do okresu tisíce zahraničních dělníků. Jejich počet se téměř vyrovnává počtu stálých obyvatel. (18. září 2023) | foto: Martin Polívka, MF DNES

„Spolupráce firem s cizinci je vzhledem k trhu práce klíčová a pochopitelná. Je ale potřeba, aby se u nás nově příchozí integrovali. Odpovědností firem i radnice je, aby se menšiny naučily nejen jazyku, ale také pravidlům, kultuře a stylu života,“ řekla místostarostka Tachova Vendula Machová na nedávném Business fóru.

„Nechci v Tachově ghetta, kam by místní kvůli cizincům odmítali chodit,“ uvedl Petr Vrána, starosta města, kde je na počet obyvatel nejvíce cizinců v Česku. „Jde nám o to, aby se firmy přihlásily ke společenské odpovědnosti. Máme tu totiž velké množství cizinců, ale nemáme na ně kontakt, takže jim nemůžeme vysvětlovat třeba to, jaká pravidla a jaké povinnosti by ve městě měli plnit. Proto potřebujeme pomoc firem, které jsou s nimi v každodenním kontaktu,“ vysvětlil Vrána.

Odliv místních za prací a příchod cizinců vytváří v kraji napětí, míní Pavel

Firmy chtějí tedy v Tachově použít jako mediátora, který by jim pomohl otupit napětí, které ve městě vzniká mezi starousedlíky a nově příchozími. Jednou z cest je podle starosty vyvracení mýtů o cizincích. Třeba takových, že kvůli cizincům ve městě výrazně vzrostla kriminalita.

„Přitom kriminalita po příchodu ukrajinských uprchlíků narostla velmi mírně a nakonec se vrátila na předcovidová čísla,“ nastínil Vrána. Na druhé straně je ale podle něj třeba otevřeně říci, že se navýšilo množství přestupků, a to zejména na úseku veřejného pořádku nebo dopravy a na tom se nějakým způsobem podílí cizinci třeba porušováním zákazu požívání alkoholu a omamných látek na veřejných prostranstvích, kde to vyhláška zakazuje.

Projekt asistentů prevence kriminality

Vrána mluví i o tom, že současné vedení radnice, které se po posledních volbách úplně obměnilo, bylo první, jež s nadsázkou řečeno kouslo do kyselého jablka a otázku cizinců, která ve městě existuje léta, otevřelo.

„Problematika se na této úrovni neřešila, my jsme problém identifikovali, kvantifikovali. Udělali jsme to z toho důvodu, že naši spoluobčané by měli vědět, v jaké situaci se nacházíme, čím je způsobená. Dáváme jim informace, jaké podnikáme kroky, aby se situace zlepšila,“ popsal starosta, který je přesvědčen i o tom, že část nákladů na integraci cizinců, kam patří nárůst míst ve školách, ve školkách či tlak na trh s byty, musí zafinancovat stát.

„Proto na Business fóru v Tachově byli i zástupci ministerstva vnitra a ministerstva pro místní rozvoj, nedávno jsme o této problematice jednali přímo v Tachově i s prezidentem republiky,“ říká starosta.

První podporou od státu bylo loňské získání dotace na projekt asistentů prevence kriminality, který spolufinancuje ministerstvo vnitra. „Díky těmto pomocníkům městské policie je v ulicích vidět víc uniforem, což má vliv na rychlou reakci při řešení různých přestupků,“ uvedl starosta.

Pomáhají ale i firmy. V mateřských školách přispívají na obědy, podílejí se na organizaci městských slavností, jeden z velkých podniků pomůže s nedostatkem míst pro předškoláky tím, že postaví mateřskou školu se zhruba 40 místy, další chystá výstavbu bytů nejen pro zaměstnance.

Cizince vzdělávat i v oblasti třídění odpadu

Markéta Fišarová z Mezinárodní organizace pro migraci, která s městem na projektu integrace cizinců spolupracuje, uvedla, že se jedná o komunity, které bývají nedůvěřivé vůči státní správě, a například byrokracie, s níž se setkávají u nás, nakonec může rozhodnout o jejich budoucím životě a začlenění se do společnosti v Česku. Pro komunikaci s cizinci radnice zvolila českou komunikační platformu Munipolis, protože algoritmy sociálních sítích Facebook a TikTok podle ní často preferují radikální obsah.

Potřební i zatracovaní. Cizinci v Tachově tvoří téměř polovinu obyvatel

Munipolis posílá od loňska obyvatelům do mobilů informace o dění ve městě. „Městu a občanům umožní soustředit se přesně na témata, která potřebují. Důvěru a kvalitu obsahu zajistí spolupráce s komunitními influencery, příslušníky menšin, kteří chtějí a mohou ovlivnit znalosti a přístup svých krajanů,“ řekl radní Matouš Horáček.

Noví obyvatelé města se podle něj seznámí s nabídkou jazykových kurzů, město s nimi bude pravidelně komunikovat o právních tématech a bude je vzdělávat v oblastech, s nimiž měli problémy - třeba třídění odpadu a placení místních poplatků. „Komunikace města se soustředí i na boj s hoaxy a dezinformacemi, které se i v komunitách často objevují,“ dodal radní. „Vším, co děláme, chceme předejít tomu, co se děje v zemích, kde se integrace naprosto nezvládla. Není to jen Anglie a Francie, ale i Německo, kde se integrace také úplně nedaří,“ dodal starosta.

23. ledna 2024

  • Nejčtenější

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na kouř upozornily děti, úprk z hořícího autobusu zvládly bravurně, líčí učitelka

24. dubna 2024  16:40

Premium Václava Kopecká, Alena Vodičková a Michaela Kubátová, učitelky a asistentka pedagoga Základní školy...

Radyně, Velhartice, Kašperk. Senioři vyrábějí ze dřeva hrady a zámky

27. dubna 2024  9:01

Společnému pokoji v Domově Clementas v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku říkají jeho klienti,...

Za střet tramvají kvůli skřípnuté ruce může řidič zadního vozu, řekla inspekce

26. dubna 2024  11:59

Za loňskou srážku dvou tramvají na Karlovarské třídě v Plzni, při které se lehce zranilo téměř 30...

Železná Ruda a Rozvadov omezí investiční akce, přijdou o miliony z hazardu

26. dubna 2024  9:57

Obce, které mají na svém území kasina nebo herny, si už nebudou moci dovolit to, co dřív. Od...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...