(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Univerzita pomůže arabským studentům s češtinou i s ubytováním

  • 7
Západočeská univerzita v Plzni otevře v září poradnu pro studenty z arabských zemí. Pomůže jim například s jazykovou bariérou nebo se začleněním do české společnosti. Aktuálně v Plzni studuje zhruba šedesát vysokoškoláků především ze Sýrie, Jemenu a Palestiny.

„Vlády v jejich zemích se je snaží podpořit, aby vystudovali v zahraničí a vrátili se zpátky jako absolventi, kteří něco umí a mohou pomoci,“ uvedla Tereza Svášková z Informačního a poradenského centra, pod nímž bude poradna od září dvakrát týdně fungovat. Studenti se v ní domluví svým mateřským jazykem.

Podpora se však týká pouze zájemců, kteří jsou v České republice opravdu noví a nestudovali zde například na střední škole.

Studenti z arabských zemí si zpravidla vybírají technické obory, většinou si volí fakultu aplikovaných věd nebo elektrotechnickou. Na studium získají stipendium, peníze pokryjí ubytování, stravu a dopravu.

Nejvíce se arabští studenti potýkají s jazykovou bariérou. Ačkoli absolvují několikaměsíční kurz, lekce jim pro dorozumění nestačí.

„Mívají problém vést konverzaci, natož se v češtině učit. Závěrečnou práci mohou psát v angličtině, ale jiné úlevy nemají. Proto jim umožníme další hodiny,“ nastínila Svášková.

Podle jejího názoru mají arabští studenti problém začlenit se do české kultury. „Záleží vždy na tom, odkud jsou. V Libanonu je třeba režim uvolněnější, takže jsou zvyklí na běžný společenský život. Ale ti z tradičnějších arabských zemí mohou mít potíže. Najednou totiž mají nadmíru svobody a málo pravidel,“ zmínila.

Poradna sídlící v centru města, konkrétně v Kulturce v Sedláčkově ulici, pomůže vysokoškolákům také s vyřízením zdravotního pojištění nebo zajištěním ubytování.

Zařízení chystá také neformální večery, při nichž seznámí příchozí se systémem vysokoškolského studia.