Šéfovi dopravní skupiny plzeňských strážníků Václavu Čechurovi hrozí až...

Šéfovi dopravní skupiny plzeňských strážníků Václavu Čechurovi hrozí až pětiletý trest. | foto: Petr Ježek, MF DNES

Vymazal velitelovi pokutu za parkování, viní žalobce strážníka z Plzně

  • 2
Až pět let vězení hrozí šéfovi dopravní skupiny plzeňských strážníků Václavu Čechurovi. Je obžalovaný z toho, že v roce 2017 vymazal z databáze městské policie záznam o špatném parkování tehdejšího velitele strážníků Karla Macha. Třiačtyřicetiletý Čechura dnes u soudu vinu odmítl.

„Nikdy jsem needitoval událost za účelem neoprávněného prospěchu sobě nebo někomu jinému. Program MP Manažer, ze kterého byl záznam vymazaný, není systém pro přestupky, ale pro informační a statistickou činnost. Zapisovat do něj může kdokoli, já a několik dalších máme oprávnění mazat duplicitní, omylem vytvořené nebo špatné záznamy,“ vypověděl Čechura.

Strážník je obžalovaný ze zneužití pravomoci úřední osoby. Podle státního zástupce Michala Klímy kromě vymazání zápisu z programu užívaného městskou policií také zlikvidoval nebo nechal zlikvidovat písemnou výzvu k vyřešení dopravního přestupku.

„Tím znemožnil řádné projednání dopravního přestupku před správním orgánem a přivodil neoprávněnou výhodu,“ konstatoval Klíma.

Samotný přestupek je z 23. března 2017. Tehdy strážníci objevili na parkovacím místě v centru Plzně vyhrazeném maximálně na čtvrt hodiny jen pro zásobování bílou oktavii bez jakéhokoli označení. Auto tam podle nich stálo déle.

Řidič proto dostal za stěrač výzvu k vyřešení přestupku. Kopii výzvy pak strážníci vložili do boxu na služebně a skutek byl zanesený do programu. Jestli věděli, že auto používá jejich velitel, zatím není jasné. Soud jejich výslechy teprve připravuje.

Po třech letech přišlo státní policii anonymní udání. Na přímou otázku, zda nebylo například vyřizováním účtů mezi lidmi u městské policie, obžalovaný reagoval: „Nevím. Může to tak vypadat.“ Naznačil, že se do jeho počítače mohl dostat i někdo jiný, protože přihlašovací údaje měl napsané v kalendáři.