Za schvalování terorismu na Novém Zélandu dostal kulturista podmínku

  • 18
Krajský soud v Plzni uložil kulturistovi Michalu Trykarovi podmíněný trest za to, že na Facebooku schvaloval teroristický útok na mešity v novozélandském Christchurchi. „Fandím takovým vlastencům a hrdinům, co umí i konat, nejen kecat,“ napsal muž na sociální síť.

Obžalovaný uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Trykar v soudní síni potvrdil, že dohodu uzavíral dobrovolně a bez nátlaku, se vším souhlasí a nechce se k věci už dál vyjadřovat. Soud dohodu schválil.

„Obžalovaný se odsuzuje k trestu odnětí svobody v délce dvou let a šesti měsíců. Výkon tohoto trestu se podmíněně odkládá na zkušební dobu tří let,“ řekl soudce.

Zároveň uložil Michalu Trykarovi povinnost zaplatit České republice 20 tisíc korun jako peněžitou pomoc obětem trestných činů.

Obžalovaný peníze už zaplatil. Státní zástupce potvrdil, že jsou na speciálním účtu Vrchního státního zastupitelství.

Za podporu a propagaci terorismu prostřednictvím veřejně přístupných počítačových sítí šestačtyřicetiletému muži z Rokycan hrozilo vězení od pěti do 15 let.

Protože dohoda mezi obžalobou a souzeným byla dopředu domluvená, a obě strany s ní souhlasily i před soudci, jednání trvalo jen necelých 30 minut, a to včetně porady senátu. Soudci nemuseli nikoho vyslýchat, nebylo žádné dokazování.

Okamžikem vyhlášení začal podmíněný trest platit.

Mistr republiky v kulturistice 15. března 2019 po přečtení příspěvku na Facebooku o spáchaném teroristickém útoku na Novém Zélandu napsal pod něj tento komentář: Fandím takovým vlastencům a hrdinům, co umí i konat, nejen kecat.

Tím podle soudu vyjádřil podporu teroristovi Brentonovi Tarrantovi, který ve dvou mešitách v Christchurchi zabil pět desítek mužů, žen i dětí. Akci vysílal v přímém přenosu na internetu.

Útočník z města Christchurch vysílal střelbu na webu (15. 3. 2019)

15. března 2019