Miroslav Horníček

Miroslav Horníček | foto: MAFRA

Miroslav Horníček bude mít na svém rodném domě v Plzni pamětní desku

  • 6
Město Plzeň chce umístit pamětní desku Miroslava Horníčka na jeho rodném domě, který stojí v Karlově ulici. Deska by měla být odhalena příští rok v únoru, kdy uplyne dvacet let od úmrtí slavného plzeňského herce, spisovatele, dramatika a režiséra.

„Město Plzeň nezapomíná na své mimořádné osobnosti, mezi kterými Miroslav Horníček beze sporu byl. Proto chce umístit pamětní desku na jeho rodný dům v Karlově ulici 36, kde se 10. listopadu 1918 narodil,“ vysvětlila náměstkyně primátora Eliška Bartáková.

Miroslav Horníček jako král Majálesu roku 1966

Záměr už schválila rada města a nyní se začne pracovat na konkrétním návrhu pamětní desky tak, aby byla odhalena v únoru příštího roku, kdy uplynule 20 let od Horníčkova úmrtí.

Pamětní deska s hercovým portrétem bude z granitu, nebo z mramoru s rozměry 130 x 70 cm. Orientační cena nové desky je asi 120 tisíc korun.

Zhotoví ji renomovaný sochař Václav Fiala. Umělec tvoří od roku 1992 a své práce vystavoval například v New Yorku a v Sydney a účastnil se mnoha mezinárodních sochařských sympozií.

Miroslav Horníček

(1918-2003)

Maturoval na plzeňské reálce na Mikulášském náměstí, v roce 1937 pracoval krátce jako pomocná technická síla ve zdejší Škodovce a poté se stal úředníkem v plzeňské městské nemocnici.

První Horníčkovo profesionální umělecké angažmá bylo také v Plzni. Ve válečných letech 1941–1945 byl zaměstnán jako herec a režisér v Městském divadle v Plzni. Po válce odešel do Prahy, kde působil na řadě scén, mimo jiné v Národním divadle či ve Werichově Divadle ABC.

Je autorem také pamětní desky klavíristky a cembalistky Zuzany Růžičkové na budově plzeňské konzervatoře v Kopeckého sadech.

Mezi nejznámější Horníčkovy televizní role patří pan Pécuchet ze seriálu Byli jednou dva písaři, ve filmu zazářil v roli Prince Krásného v pohádce Byl jednou jeden král, v roli doktora Fausta ve filmové komedii Kam čert nemůže, ustaraného otce skvěle sehrál ve filmu Táto, sežeň štěně. V roce 1966 se stal Králem majálesu v Praze a Plzni.

Velice oblíbený byl také Horníčkův pořad plný jeho svébytného humoru Hovory H či Kinoautomat, který vznikl u příležitosti EXPO 67 Montreal.

Významná je i jeho činnost divadelní či literární, například knihy Dobře utajené housle, Javorové listy, Listy z Provence a Saze na hrušce.

Rodný dům Miroslava Horníčka je v Karlově ulici.

Rodný dům Miroslava Horníčka je v Karlově ulici.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz