Recidivista už podruhé polil spoluvězně horkou vodou, dostal deset let

  • 9
Recidivista Jakub Janeczko si pobyt ve vězení prodlouží o dalších deset let. V plzeňské káznici na Borech totiž vloni polil spoluvězně vařící vodou. Za stejnou věc už byl jednou potrestán, odseděl si i deset let za pokus o vraždu, kdy kamarádovi vrazil do hlavy šroubovák.

„Musel si být vědom, že může způsobit závažnější poranění, poranění těžká a vážná, poškozený mohl být ohrožen i na životě. A takového činu se dopustil opětovně, navíc ve výkonu trestu,“ vysvětlil soudce Tomáš Bouček, proč udělil recidivistovi za pokus za těžké ublížení na zdraví deset let do věznice se zvýšenou ostrahou, tedy v horní polovině sazby. Dále musí zdravotní pojišťovně uhradit téměř 27 tisíc korun.

Soudce dále řekl, že Janeczko byl dosud pravomocně odsouzený dohromady na 19 let a přesto se bez alespoň trochu akceptovatelné motivace opět dopustil trestné činnosti. „Tady nastupuje už jen varianta, ho co na nejdelší možnou dobu izolovat od společnosti,“ dodal Bouček s tím, že ani tento způsob trestání ale nepadá na úrodnou půdu.

Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se okamžitě odvolal.

Čtyřiatřicetiletý Jakub Janeczko pochází ze Slušovic na Zlínsku, aktuálně si odpykává ve věznici Mírov devítiletý trest za to, že v ostravské heřmanické věznici v létě roku 2019 schválně polil spícího spoluvězně horkou vodou z konvice.

Do ostravské káznice se dostal proto, že byl uznán vinným z pokusu o vraždu kamaráda. V březnu 2012 mu zabodl do hlavy šroubovák, přičemž jen milimetry chyběly k tomu, aby napadeného zabil. Soud mu pak vyměřil deset let.

Incident, který začal dnes rozplétat Krajský soud v Plzni, se odehrál vloni 30. dubna ve společenské místnosti plzeňské věznice na Borech. Podle státního zástupce Václava Průchy obžalovaný vylil zezadu na pětapadesátiletého spoluvězně vařící vodu.

„Čímž mu způsobil opařeniny I. a II. stupně na 15 až 20 procentech těla, zejména pak na hlavě,“ uvedl Průcha. Také podle něj si recidivista musel být vědom toho, že může spoluvězni způsobit vážná až těžká zranění. „Nestalo se tak jen díky náhodě,“ upozornil žalobce s tím, že obžalovaný už se stejného jednání jednou dopustil. Pro Janeczka proto požadoval trest v délce deseti let.

„Dostal jsem strach, tak jsem to udělal. Víc k tomu nemám co říct. Osobně jsem se mu omluvil, poslal jsem mu dopis,“ řekl dnes u soudu Janeczko.

„Ptal jsem se ho, proč to udělal a on se jen smál, že prý chtěl na Mírov. Když uděláte takový průšvih, tak je na milion procent jasné, že vás přeřadí jinam,“ vysvětlil popálený vězeň.

Podle znalců útočník jednal na základě své vůle, byl schopen rozpoznat důsledky svého jednání a své jednání i ovládat. „Není schopen zažívat pocit viny, není schopen se z trestu poučit. Je pro společnost nebezpečný,“ četl soudce Bouček ze závěru znalců z oboru psychologie a psychiatrie během hlavního líčení.

,
Témata: Plzeňský kraj