ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Ptačí chřipka už je i v Plzeňském kraji, objevila se v malochovu u Přeštic

  • 4
Ptačí chřipka se rozšířila do čtvrtého kraje, tentokrát je to Plzeňský. Veterináři ve vesnici Bzí, což je část obce Letiny poblíž Přeštic, potvrdili páté české ohnisko. Bylo v malochovu drůbeže, kde do dnešního rána uhynulo šest z 21 kusů drůbeže, další ptáci vykazovali klinické příznaky.

Vyšetření potvrdilo subtyp H5N8, sdělil dnes za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.

Původně chovatelka ve čtvrtek v podvečer nahlásila úhyn několika slepic a jednoho kohouta. Jakým způsobem se choroba do chovu dostala, se zjišťuje. Zbývající kusy drůbeže veterináři usmrtí a jejich těla neškodně zlikvidují.

„Tak jako v předchozích případech i okolo nového ohniska bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů. V těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření, zejména bude omezen pohyb drůbeže do a z pásem a budou provedeny soupisy chovů drůbeže,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Subtyp choroby H5N8 je nebezpečný pro ptáky, na člověka se nepřenáší.

V Česku se ptačí chřipka znovu objevila zhruba po roce, kdy uhynuly dvě labutě na Zlivickém rybníku na Písecku. Veterináři pak potvrdili výskyt ptačí chřipky na dalších dvou lokalitách v Jihočeském kraji.

Ptačí chřipka se rozšířila také do Pardubického kraje, do malochovu v obci Ronov nad Doubravou na Chrudimsku, a také do středních Čech, do malochovu v Podolí u Jankova na Benešovsku. Slepice se nakazily od volně žijících vodních ptáků.

Chovatelé by proto měli z preventivních důvodů zabránit kontaktu volně žijících a domácích ptáků.

,