Sportovní areál Prokopávka na severním okraji Plzně je po zevrubné rekonstrukci...

Sportovní areál Prokopávka na severním okraji Plzně je po zevrubné rekonstrukci opět přístupný sportovcům. (11. 7. 2021) | foto: Petr Eret, MF DNES

První etapa rekonstrukce sportovního areálu v Plzni je za 200 milionů hotová

  • 4
Kompletně zrekonstruovaný sportovní areál Prokopávka na Severním Předměstí Plzně začal sloužit sportovcům. Na jeho obnovu město vynaložilo zhruba 200 milionů korun.

Areál v minulosti patřil sportovním organizacím, pod jejichž vedením skončil v roce 2002 v dražbě, ve které jej koupila soukromá firma. Město jej pak v roce 2010 vykoupilo. Sportovní kluby ani pak nebyly schopné dobře zajistit provoz a radnice proto areál svěřila TJ Lokomotiva Plzeň.

Rekonstrukce začala v září 2019. Vznikla zde nová sportovní hala, malá tělocvična a ubytovací zařízení s restaurací. Revitalizaci má za sebou fotbalové hřiště s umělou trávou, byly vybudovány nová inline dráha, parkoviště i rampa pro pěší a vozíčkáře.

„Revitalizace areálu Prokopávka je jednou z možností, jak sportovcům nabídnout moderní, funkční a plnohodnotné sportoviště s odpovídajícím zázemím,“ řekl náměstek primátora Roman Zarzycký z ANO.

„Na Prokopávku se vrací fotbalisté SSC Bolevec a v současné době probíhají jednání o pronájmech sportovní haly a tělocvičny na box. Spuštění hlavního provozu areálu plánujeme na začátek srpna, kdy začínají soustředění a přípravy na dlouhodobé soutěže,“ řekl za provozovatele TJ Lokomotiva Plzeň Pavel Froněk.

Ten věří, že cestu na plzeňskou Prokopávku si najdou i jednotlivé sportovní svazy České republiky pro pořádání soustředění reprezentačních srazů.

Zástupci města plánují ještě druhou etapu revitalizace. Ta by zahrnovala výstavbu nové dvoupodlažní budovy letní restaurace, víceúčelového hřiště s umělým polyuretanovým povrchem o rozměru 45 25 metrů, nového víceúčelového hřiště obsahující čtyři hrací plochy s pískovým povrchem pro plážový volejbal včetně nafukovací haly, dětského hřiště s herními prvky, dvou antukových kurtů pro tenis hřiště pro nohejbal, pískového hřiště pro plážovou kopanou a dřevěné vyhlídkové věže.

Náklady jsou odhadované na 110 milionů korun a bude záležet na tom, kdy bude město schopné peníze na akci vyčlenit v rozpočtu.