Slepce v doprovodu dcery zabil kamion, ženu viní z usmrcení z nedbalosti

  • 288
Z usmrcení z nedbalosti obvinili policisté ženu, která loni v březnu v centru Plzně vstoupila spolu se svým nevidomým otcem před rozjíždějící se kamion. Vůz dvojici srazil a muž na místě zemřel. Ženu kamion odhodil na chodník. Nehoda se stala několik metrů od přechodu pro chodce.

Tragická nehoda se stala na začátku loňského března na frekventované křižovatce U Práce. 

„Muž společně se ženou vstoupili do vozovky mimo přechod pro chodce v okamžiku, kdy se kamion rozjel na zelenou. Ženu vozidlo odhodilo na chodník a muž zůstal zaklíněný pod kamionem,“ řekla krátce po nehodě policejní mluvčí Michaela Raindlová. 

Pětapadesátiletý chodec byl slepý a v ruce držel bílou hůl. Jeho zranění po střetu s kamionem byla tak vážná, že mu záchranáři už nedokázali pomoci. Lékařka mohla pouze konstatovat smrt. 

Dceru nevidomého muže, která ho tehdy doprovázela, nyní policisté obvinili z usmrcení z nedbalosti.

Ze závěrů vyšetřování vyplývá, že se před vstupem do silnice nepřesvědčila, že ji lze bezpečně přejít. Navíc s otcem přecházela mimo přechod pro chodce. 

Řidič kamionu nemohl dvojici vidět, protože vstoupila těsně před vozidlo a ocitla se v takzvaném mrtvém úhlu.

„Na základě vyhodnocených znaleckých posudků, kamerových záznamů a z výpovědí svědků jsme ve věci zahájili trestní stíhání sedmatřicetileté ženy, kterou jsme obvinili z trestného činu usmrcení z nedbalosti,“ uvedla nyní Raindlová.

Žena se po nehodě psychicky zhroutila. Podle aktuálního zjištění MF DNES už ve věci padla i obžaloba a případem se bude v nejbližších dnech zabývat soud. Ženě hrozí až šest let vězení.