Automobiloví veteráni projeli Plzní, zdejší autoklub oslavil 110 let

  • 1
Plzeňští nadšenci z klubu automobilových veteránů odhalili v sobotu v Plzni pamětní desku připomínající založení prvního plzeňského autoklubu. Od té doby uplynulo 110 let. Součástí akce byla spanilá jízda čtyřicítky historických vozidel a motorek Plzní a okolím.

K vidění bylo na čtyřicet naleštěných vozidel, která se do Plzně sjela z celé republiky.

Pamětní deska byla odhalena v sobotu ve 13 hodin v Jungmannově ulici na budově hotelu Slovan vedle vjezdu do dvorního traktu. „Zde se v prvním patře hotelu v roce 1907 sešlo šest majitelů automobilů. Všichni byli továrníci. Tehdy se hotel ještě jmenoval Waldek,“ popsal člen Veteran Car Clubu Plzeň a ředitel sobotní akce Jan Treml, který se v sobotu oblékl do slavnostního dobového oděvu.

Podle něj se první automobilisté potřebovali organizovat, protože jak přibývalo automobilů, vznikaly i problémy. „Auto bylo zpočátku na ulici něco nevídaného, vznikaly konflikty s kočími, koně se totiž plašily, když potkaly automobil. Někdy museli řidiči zastavit, vypnout motor, vůz s koňmi přejel, to zdržovalo formany a řidiče, bylo nutné si vyměňovat zkušenosti třeba o tom, jaké nové paragrafy týkající se jízdy automobilem byly vydány,“ popsal Treml, který o počátcích automobilismu na Plzeňsku připravuje knihu.

První pravidla pro automobilismus v Rakousko-Uhersku byla podle Tremla vydána v roce 1901. Přitom první automobil v Plzni jezdil už v roce 1897.

„Měl ho nadšenec a průkopník motorismu, lesní inženýr Holub, nebyl to ještě klasický automobil, ale jen jakýsi kočárek s motorem pod sedadlem, který ještě neměl volant, ale kliku,“ popsal Treml. Druhý automobil v pořadí měl disponent plzeňských Škodových závodů, třetí výrobce kočárů Václav Brožík. V době vzniku autoklubu bylo na Plzeňsku už 225 aut.