Americká korporace Ball chce letos na jaře zahájit výstavbu nového výrobního závodu v průmyslové zóně Panattoni Pilsen Digital Park v Plzni. | foto: Ball corporation

Výrobce plechovek postaví v Plzni továrnu, nabídne 200 pracovních míst

  • 7
Americká korporace Ball, výrobce recyklovatelných hliníkových obalů, chce letos na jaře zahájit výstavbu nového výrobního závodu v průmyslové zóně Panattoni Pilsen Digital Park v Plzni. Jde o investici za 4,5 miliardy korun. Ročně má továrna vyrábět přes tři miliardy plechovek.

Výrobní závod má vyrůst na osmadvacetihektarovém území Borských teras mezi ulicí Ke Karlovu a areálem Škodovky.

Projekt nedávno získal od kraje kladný posudek vlivů na životní prostředí (EIA), což mu otevřelo cestu k územnímu a stavebnímu řízení. Továrna má časem vyrábět přes tři miliardy nápojových plechovek za rok.

Firma Ball s dlouholetou tradicí výroby na západě Čech tím rozšíří svou dosavadní produkci, protože stoupá poptávka po obalových materiálech na nápoje se stoprocentní recyklovatelností.

Závod za 170 milionů eur by měl vytvořit kolem 200 nových pracovních míst a svůj provoz plánuje zahájit na podzim příštího roku.

„Víme, že v plzeňském regionu najdeme kvalifikované pracovníky, navíc v blízkosti našich klíčových zákazníků, kteří tak budou moci nadále využívat výhody našich ekologicky šetrných přístupů, nejmodernějších výrobních procesů a nápojových obalů špičkové kvality,“ uvedla Carey Causey, prezidentka společnosti Ball Beverage Packaging EMEA.

Nový závod se dvěma výrobními linkami vyroste v Panattoni Pilsen Digital Parku na ploše větší než 100 tisíc metrů čtverečních bývalého brownfieldu.

Plán výstavby je rozdělen do dvou fází. První fáze má vytvořit 150 nových pracovních míst a po dokončení druhé fáze by závod nabídl přibližně 200 kvalifikovaných strojírenských a inženýrských pracovních pozic.

„Do výrobní linky plánujeme nainstalovat sofistikované automatizované zařízení využívající nejmodernější technologie k minimalizaci dopadů na životní prostředí, což je v souladu s naším současným závazkem využívat v našich evropských závodech stoprocentně obnovitelné energie,“ doplnil Gerhard Mayer, viceprezident firmy.

Ball Beverage Packing už vyrábí plechovky v Ejpovicích u Plzně ve stamilionových sériích.

Před půl rokem začal v kraji vyrábět také polský CANPACK Group pro Prazdroj. Jeho nový závod ve Stříbře na Tachovsku má roční kapacitu 1,2 miliardy obalů.

VIDEO: Takto u Plzně vyrábějí ze starých plechovek nové:

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv