Polce a jejímu krajanovi hrozí 12 let vězení. Podle obžaloby brutálně znásilnili svoji kolegyni ze zaměstnání. (15. 1. 2020) | foto: Petr Ježek, MF DNES

Polka, která v Plzni znásilnila mladou ženu, musí zaplatit půl milionu

  • 39
Pražský vrchní soud potvrdil 5,5 roku vězení a desetileté vyhoštění z Česka ženě z Polska, která spolu s bývalým partnerem brutálně znásilnili řeckou kolegyni z práce. Nově musí Polka uhradit poškozené půl milionu korun jako nemajetkovou újmu.

Dvojice podle spisu pozvala ženu na piknik za Plzní, tam ji svázali, jezdili jí nožem po krku a vyhrožovali zakopáním pod zem.

Jedenadvacetiletou Polku potrestal plzeňský krajský soud letos v lednu 5,5 lety vězení. Žena se proti verdiktu odvolala, pražský vrchní soud její odvolání dnes zamítl. Výše trestu, jehož součástí je i desetileté vyhoštění z Česka, tak platí. 

Nově ale musí žena poškozené Řekyni uhradit půl milionu korun jako nemajetkovou újmu. ČTK to sdělila mluvčí soudu Simona Heranová. Verdikt je pravomocný.

Mluvčí dodala, že muže z Polska, který se na znásilnění také podílel a byl odsouzen k šesti letům, bude odvolací soud řešit zvlášť, protože z dnešního jednání se omluvil mužův obhájce. 

Případ se odehrál v dubnu 2017 za Plzní. Šestatřicetiletý Polák Robert tehdy se svou přítelkyní Malgorzatou pozvali na piknik třiadvacetiletou Alexandru B. z Řecka. 

Piknik se podle spisu zvrhl poté, co se Polák zeptal mladé ženy, zda se jí líbí jeho přítelkyně, a zda by s nimi chtěla mít sex ve třech.

Na odpověď ale nečekal. „Poškozenou napadl, několikrát ji udeřil dlaní do obličeje. Pak se k němu přidala i jeho jednadvacetiletá krajanka Malgorzata. Robert pak dívce zkroutil ruce za zády, čehož využila Malgorzata a svázala jí je za zády gumovým lanem s kovovými háky na koncích. Vyhrožovali jí, že ji zabijí a zakopou dva metry pod zem. Z obavy o svůj život se poškozená nebránila,“ popsal státní zástupce.

Muž dívku znásilnil, ta pak musela uspokojit i jeho přítelkyni

Obžalovaný pak dívku podle spisu donutil k orálnímu sexu, Malgorzata jí při tom držela hlavu.

Obžalovaná pak přišla s velkým kuchyňským nožem a přejížděla dívce po krku. Ta v hrůze zkolabovala. Podle spisu Robert za této situace poškozenou znásilnil a jeho přítelkyně ji následně donutila, aby i ji uspokojila. 

Spoutanou dívku pak posadili do auta a jeli s ní do Plzně. Oběti se podařilo nepozorovaně vyprostit jednu ruku z pout a na křižovatce z auta utekla.

Malgorzata u soudu prohlásila, že je jí líto, co se stalo. Její dnes už bývalý přítel tvrdil, že po vypití první lahve vodky si všichni tři vzali tabletu extáze. Tvrdí, že poškozená s nimi měla sex dobrovolně.

Znásilněná Řekyně trpí po prožité hrůze posttraumatickou stresovou poruchou. Několik měsíců nebyla schopná fungovat. První měsíce nevycházela ani z domu a dodnes žije v neustálém strachu z lidí.

Soud potrestal polský pár za brutální znásilnění mladé Řekyně (29. 1. 2020)

29. ledna 2020

,