Projekt Paměť národa bude mít v Plzni svoji pobočku. V pondělí se k této...

Projekt Paměť národa bude mít v Plzni svoji pobočku. V pondělí se k této příležitosti uskutečnila slavnost, během které zahrál Jaroslav Hutka. (18. 9. 2017) | foto: Martin Polívka, MF DNES

Vzpomínky Západočechů na totalitní režimy budou součástí Paměti národa

  • 2
Společnost Post Bellum, která v rámci projektu Paměť národa shromažďuje vzpomínky pamětníků z období totalit 20. století, otevře svoji pobočku v Plzni. V nahrávacím studiu zaznamená příběhy osobností z celého kraje.

„Plzeň byla často zastávkou při útěku na Západ po roce 1948. Velmi zajímavý je fenomén příhraničí, vztahy Čechů a Němců. Výjimečné místo paměti je třeba Borská věznice,“ vysvětluje koordinátor regionálních poboček Post Bellum Martin Kroupa důvody, proč pracoviště Paměti národa vznikne v Plzni.

Podle něj jsou také unikátní události roku 1953, kdy lidé v Plzni jako jediní zareagovali protestem na měnovou reformu.

Plzeňské nahrávací studio by mělo začít fungovat od října.

Společnost Post Bellum má také v plánu zorganizovat vzdělávací projekty Příběhy našich sousedů, workshopy a výstavy. Bude pravidelně publikovat příběhy pamětníků, organizovat Běh pro Paměť národa, soutěž Příběhy 20. století, na Den válečných veteránů 11. listopadu se postará o prodej kvítků vlčího máku jako připomínky hrdinství československých válečných veteránů a obětí politických vězňů.

„Chtěli bychom přispět pro nás i pro generaci našich dětí, abychom nezapomněli na nesmírné oběti a odvahu našich vrstevníků, rodičů a prarodičů, kteří velkou část svého života prožili v totalitních režimech. Jen ti, kteří jsou si vědomi ceny svobody, si jí váží a chrání si ji,“ konstatoval během pondělního slavnostního odpoledne v Meditační zahradě Luboše Hrušky předseda Kolegia Paměti národa Plzeň Jaroslav Svejkovský.

Post Bellum nyní hledá do plzeňské pobočky ředitele a vybírá prostory. V kraji má už řadu let poměrně úzký okruh spolupracujících dokumentaristů, který chce v nejbližší době rozšířit.