Vyhrožování otravou vody muži z vězení nepomohlo, soud mu přidal pět let

  • 3
Recidivista Marek Vadel, který z vězení na Borech hrozil otrávením vody v českých městech, si odpyká dalších pět let za mřížemi. Prodloužení pobytu mu potvrdil vrchní soud. Muž přitom k činu přistoupil proto, že se chtěl z vězení dostat ven.

Osmatřicetiletý Vadel z vězení napsal několik dopisů jako člen teroristické skupinya požadoval předčasné propuštění některých vězňů. Mezi nimi figurovalo i jeho jméno. Vyhrožoval, že pokud požadavky nebudou splněny, otráví vodu na několika místech.

Soudy uznaly Vadela vinným z vyhrožování teroristickým trestným činem a z šíření poplašné zprávy. Trest si odpyká ve věznici se zvýšenou ostrahou.

„Teroristické útoky v Evropě i na našem území jsou reálnou hrozbou. Proto se domníváme, že žádnou takovou výhrůžku nelze brát na lehkou váhu,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. Uložený trest je podle něj spíše mírný.

„Obžalovaný jednal velice racionálně, trestnou činnost páchal delší dobu. Měl možnost od dalšího psaní dopisů odstoupit, ale on si nedal pokoj a snažil se za každou cenu prorazit se svou verzí, že je vydírán teroristickou organizací,“ dodal soudce.

Jedenáctkrát trestaný, i za dvojí znásilnění

Vadel byl v minulosti jedenáctkrát trestaný, a to za násilnou i majetkovou trestnou činnost a také za dvojí znásilnění. Na svobodu měl vyjít v roce 2029. Muž se ale rozhodl dosáhnout dřívějšího propuštění výhrůžkami. Inspiroval se prý seriálem Kobra 11. 

V dopisu, který v srpnu 2020 z borské věznice adresoval ministerstvu spravedlnosti, žádal jakožto člen teroristické skupiny Al vira, aby český stát propustil všechny vězně, jejichž příjmení začínají písmeny A, L, V, I a R. 

Text napsal hůlkovým písmem a záměrně v něm dělal pravopisné i stylistické chyby, aby to vypadalo, že autorem je cizinec špatně ovládající češtinu. Po ministerstvu navíc žádal přes deset milionů korun a auto.

Další dopisy pak Vadel poslal svým jménem také policejnímu vyšetřovateli a do regionální televize. Popisoval v nich smyšlené výhrůžky, které mu prý zaslali teroristé. Jeden dopis od teroristů adresoval i sám sobě a zanechal ho ve své cele.

Vadel připustil, že dopisy psal, odmítl ale, že by se tím dopustil trestné činnosti. Uvedl, že byl ve špatném psychickém stavu a že se chtěl dostat na svobodu, aby bránil svou rodinu před manželčiným novým přítelem.

Jeho právník poukazoval i na to, že reálná možnost otrávení vody byla nulová.

„Manželka za mnou přišla a měla monokly. Fyzicky ji napadl její současný přítel. Chtěl jsem zamezit útokům na ni. A pak kvůli synovi. Sedím ve vězení za znásilnění prostitutky. Od roku 2012 bojuji za to, že jsem nic nespáchal. Doposud nikdo mé stížnosti neřešil. Dopisy jsem chtěl dosáhnout propuštění,“ vysvětloval vězeň u Krajského soudu v Plzni loni v listopadu. U odvolacího soudu dodal, že za normálních okolností by dopisy nepsal. 

, ,