Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Plzeňští politici jednají o regulaci používání zábavní pyrotechniky

  10:31
Poslední silvestrovské a novoroční oslavy spojené s odpalováním ohňostrojů a petard vyvolaly v Plzni už i na úrovni samosprávy města debatu o tom, zda je dobré dál tolerovat v tak velké míře používání zábavní pyrotechniky. Začalo se jednat o nastavení regulace. Podle reakcí mnoha obyvatel je zjevné, že přibývá lidí, kterým vadí, co se v souvislosti se změnou letopočtu v Plzni odehrává a žádají změnu.
V Plzni přibývá lidí, kterým vadí ohňostroje. Město se proto začalo touto...

V Plzni přibývá lidí, kterým vadí ohňostroje. Město se proto začalo touto otázkou zabývat a jedná o pravidlech používání zábavní pyrotechniky. (31. 12. 2022) | foto: Petr Eret, MAFRA

V posledních týdnech k protestům přispěla i varování vědců. Ti upozornili, že odpalování ohňostrojů provází značné znečištění ovzduší škodlivými látkami.

Kritiky extrémně hlučných oslav jsou dlouhodobě – vedle dalších odpůrců – lidé, kteří upozorňují na ohrožení zvířat. Ta ohňostroje s petardami svým hlukem a záblesky děsí. V krajních případech v důsledku toho zvířata přicházejí o život.

Zástupci samosprávy proto už především v souvislosti se silvestrovskými oslavami probírají způsoby jejich omezení. Představitelé městského obvodu Plzeň 3 tvrdí, že chtějí iniciovat přijetí vyhlášky, která by pro používání zábavní pyrotechniky stanovila pravidla.

Zástupci tohoto obvodu, který pořádá na náměstí Republiky ohňostroj 1. ledna, už problematiku probírali s šéfem záchranné stanice živočichů Karlem Makoněm. Ten je známým odpůrcem akcí s ohňostroji.

Ke konzultaci byl přizván i zástupce firmy, která pořádá profesionální ohňostroje. „Shodujeme se na tom, že určitá regulace by přijít měla,“ řekl starosta městského obvodu David Procházka z ANO.

Připouští zároveň, že nastavení pravidel v tomto případě nebude jednoduché. Podle starosty by se měla například zavést evidence oficiálně pořádaných povolených profesionálních ohňostrojů, aby o nich veřejnost měla přehled a lidé se jim v případě potřeby mohli vyhnout.

Omezení soukromých ohňostrojů

Podmínky pro povolení by se měly zpřísnit. „I ochránci zvířat tvrdí, že ohňostroj zvířatům vždycky vadí, ale za určitých podmínek může vadit méně,“ řekl David Procházka. Zásadně by omezil soukromé ohňostroje pořádané mimo období silvestrovských a novoročních oslav.

Otázku silvestrovských oslav považuje za zvláštní kategorii. „I ochránci říkají, že při nich zvěř nemá kam utéct, protože ohňostroje jsou všude. Jednorázový ohňostroj je pro zvířata mnohem méně stresující, než když to dlouhodobě vybuchuje v celém okolí. Je tedy otázka, jestli by se neměla omezit ta délka například na tři hodiny. Myslím, že to by veřejnost dokázala i přijmout,“ vysvětluje.

David Procházka chce k projednání problematiky vyzvat i zástupce dalších obvodů a města. „Chceme sesbírat data a odborné názory, abychom mohli s právníky projednat možné znění vyhlášky,“ konstatoval.

Místostarosta obvodu Pavel Šrámek z Pirátů uvedl, že jedním z cílů by mělo například zamezit tomu, aby se ohňostroje pořádaly na místech poblíž přírodních oblastí. Zároveň by ale měla zůstat možnost vidět oficiálně pořádaný ohňostroj na vhodnějším místě.

Šrámek připouští, že prosadit respektování vyhlášky omezující ohňostroje nebude snadné. „Má to své meze. Ale nastavení pravidel by byl začátek a je to lepší, než nedělat nic. Podle mě to může fungovat,“ konstatoval.

Ochránce snahu o omezení pyrotechniky vítá

Kandidáti STAN v Plzni před volbami slibovali výrazné omezení odpalování ohňostrojů a petard. Jak se tady nyní místostarosta centrálního městského obvodu Ladislav Nový ze STAN dívá na to, zda by měl obvod, který vede, pořádat dál na náměstí Republiky ohňostroj 1. ledna?

„Pokud se ve městě udělá jeden dva ohňostroje, které jsou řízené, tak by to neměl být tak velký problém. Myslím, že hlavní problém je to, co se děje v centru 31. prosince, kde to někdy vypadá jako ve válce. To je to hlavní, co bychom měli řešit,“ domnívá se.

Na konci loňského roku se na náměstí konal ještě ohňostroj k zahájení vánočních trhů. „Bavíme se o tom, jestli bude znovu i s novoročním ohňostrojem, nebo zůstane jenom jeden,“ vysvětluje Nový.

Karel Makoň prohlásil, že snahu omezit používání zábavní pyrotechniky vítá a podporuje. Očekává, že se proti záměru postaví hodně lidí.

„Před silvestrem jsem hlásal, že v souvislosti s ekonomickou situací a děním na Ukrajině bude společnost empatičtější a problém s ohňostroji a petardami bude víc vnímat a postupně to začne odeznívat. Už odpoledne 31. prosince, když začala kanonáda, mě to přešlo,“ sdělil.

Tvrdí nicméně, že i na základě zkušeností v jiných městech, kde bylo používání zábavní pyrotechniky zakázané, si nemyslí, že problém je možné úplně vyřešit.

„Ale je velmi důležité dát najevo vůli se tím zabývat,“ řekl. Podle Makoně v Plzni v podstatě neexistuje místo, které by bylo pro odpalování ohňostrojů vhodné a kde by neměly značné negativní dopady na zvířata.

„Plzeň se svým charakterem, v kotlině se čtyřmi řekami, rybníky a rekreačními oblastmi, takovou lokalitu nemá,“ konstatoval.

Upozornil, že Plzeň má nedaleko centra zoologickou zahradu. Považoval by za přijatelné, pokud by se ve městě organizovaly tři čtyři profesionální ohňostroje za rok. „Bylo by ale dobré minimalizovat ty soukromé, aby to na silvestra nebouchalo úplně všude,“ uvedl.

  • Nejčtenější

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na kouř upozornily děti, úprk z hořícího autobusu zvládly bravurně, líčí učitelka

24. dubna 2024  16:40

Premium Václava Kopecká, Alena Vodičková a Michaela Kubátová, učitelky a asistentka pedagoga Základní školy...

Plzeň - Zlín 3:0, dominance a klidný postup do finále. Dvakrát pálil Chorý

24. dubna 2024  17:15,  aktualizováno  21:02

Od začátku zápasu si šli pro vítězství a svému soupeři nedali žádnou šanci. Plzeňští fotbalisté...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovácko - Plzeň 1:1, tým plný změn vedl, remízu zajistil Daníček z penalty

21. dubna 2024  17:36,  aktualizováno  20:22

Po náročné odvetě čtvrtfinále Konferenční ligy, ve které plzeňští fotbalisté padli s Fiorentinou až...

OBRAZEM: Letecký den v Plasích nabízí filmovou hvězdu i dvě české premiéry

28. dubna 2024  11:09

Do Plas na Plzeňsku se tento víkend sjíždějí fanoušci letectví. Koná se tu již dvacátý ročník Dne...

Radyně, Velhartice, Kašperk. Senioři vyrábějí ze dřeva hrady a zámky

27. dubna 2024  9:01

Společnému pokoji v Domově Clementas v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku říkají jeho klienti,...

Za střet tramvají kvůli skřípnuté ruce může řidič zadního vozu, řekla inspekce

26. dubna 2024  11:59

Za loňskou srážku dvou tramvají na Karlovarské třídě v Plzni, při které se lehce zranilo téměř 30...

Železná Ruda a Rozvadov omezí investiční akce, přijdou o miliony z hazardu

26. dubna 2024  9:57

Obce, které mají na svém území kasina nebo herny, si už nebudou moci dovolit to, co dřív. Od...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...