Fakultní nemocnice v Plzni na Borech. (23. 3. 2020)

Fakultní nemocnice v Plzni na Borech. (23. 3. 2020) | foto: Martin Polívka, MF DNES

Muž nařkl lékaře, že nechávají umírat pacienty s covidem. Stíhá ho policie

  • 201
Až osm let vězení hrozí třiašedesátiletému muži, kterého policisté obvinili ze šíření poplašné zprávy a pomluvy. Muž tajně natočil video na covidovém oddělení plzeňské fakultní nemocnice a tvrdil v něm, že lékaři nechávají umírat pacienty s covidem, protože jim nepodávají ivermektin a isoprinosin.

„Muže jsme obvinili ze zločinu šíření poplašné zprávy a přečinu pomluvy. Svého jednání se dopustil za situace, kdy byl usnesením vlády vyhlášen nouzový stav. V případě prokázání viny mu v pravomocném rozhodnutí může hrozit až osmiletý trest odnětí svobody,“ vysvětlila vyšší sazbu policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Obviněný Pavel H. pořídil a posléze zveřejnil na sociálních sítích video z covidového lůžkového oddělení Fakultní nemocnice v Plzni na Borech letos v březnu. 

Autor videa byl na oddělení vpuštěn lékařem, protože šel navštívit svoji nemocnou matku, která v té době byla ve velmi vážném stavu. V nemocnici ale začal tajně natáčet videa.

V nich se snažil přesvědčit personál nemocnice, aby jeho matce začali podávat léky ivermektin a isoprinosin. Nemocnici obvinil z toho, že nepřímo zabíjí nemocné, když jim léky nepodává, a snažil se o tom přesvědčit i další pacienty.

Nejsou to lékaři, cvičená opice toho udělá víc

„Tak toto je covid oddělení v plzeňské fakultní nemocnici, pustili mě sem jen proto, že mi umírá matka. Patrně proto, že jí odmítají dát isoprinosin nebo ivermektin. S lékařema není řeč, nejsou to žádní lékaři. Proč tam jsou? Kdyby tam byla cvičená opice, tak toho udělá víc, než tito přeplácení lékaři,“ říkal muž ve videu.

Na záznamu přiznává, že si uvědomuje, že je jeho matka hodně nemocná. „Nevím, jak se nakazila. Je ležák po mrtvici. Vím, že na tom není dobře. Je napůl ochrnutá, nemůže komunikovat, ale to trvá už tři roky. Byla naprosto v pořádku,“ popisoval Pavel H. jednomu z lékařů.

  • Ivermektin je především přípravkem proti parazitům a používá se u zvířat. Letos v březnu Ministerstvo zdravotnictví ČR dočasně povolilo jeho používání u lidí. Evropská agentura pro léčivé přípravky ho ale nedoporučila používat k prevenci ani léčbě covidu-19.
  • Isoprinosin je lék proti virovým onemocněním. Funguje jako stimulátor imunitního systému, podobně jako hormony produkované v brzlíku. O jeho účinnosti na covid-19 není dostatek důkazů. I samotný výrobce o jeho užívání pro léčbu covidu mlčí. 

Do nemocnice dorazil i s výše zmíněnými léky a snažil personál donutit, aby je matce podali. Lékaři se mu to snažili vysvětlit, ale marně. „U vaší matky je akutní ledvinové selhání a já jí nemohu ivermektin podat,“ říká na videu doktorka.

Nadávky si od obviněného vyslechl i další lékař a všemu byly přítomny další dvě pacientky, které na pokoji ležely. „Vidíte to, mohou zachránit i vás a neudělají to. Raději vás tu nechají umřít,“ tvrdil Pavel H.

Celé video trvalo téměř tři hodiny, obviněný zaznamenal také telefonáty s policií a lékaři. Jeho matka zemřela několik dní po jeho návštěvě.

„Svým chováním zneužil důvěru všech přítomných, protože na oddělení pořídil nahrávky bez souhlasu zaměstnanců a o co hůře, i bez souhlasu vyobrazených pacientů. Nahrávky následně sestříhal a zveřejnil s cílem poškodit dobré jméno Fakultní nemocnice Plzeň,“ ohradil se ihned ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

„(Pavel H.) šíří nepravdivý údaj o zabíjení nemocných, což může značnou měrou ohrozit vážnost nemocnice u občanů. Ve videu několikrát obvinil zaměstnance FN Plzeň z trestných činů. Svými nepravdivými výroky mohl úmyslně způsobit nebezpečí vážného znepokojení části obyvatelstva,“ dodal Šimánek. Nemocnice proto na muže podala trestní oznámení.

,