Řidič nezvládl vozidlo při průjezdu zatáčkou a po několika otočeních přes střechu s ním skončil na hromadě suti. (29. října 2021) | foto: Policie ČR

Vůz po kotrmelcích přistál na hromadě suti, opilý řidič vyvázl bez zranění

  • 3
Opilecké štěstí měl řidič auta, které v noci na dnešek bouralo na Klatovsku. Šofér nezvládl zatáčku a vůz po kotrmelcích přistál na hromadě suti. Muž však z nehody vyvázl bez zranění.

Šofér Opelu Zafira kolem tři čtvrtě na jednu v noci nezvládl průjezd zatáčkou na silnici mezi Hlavňovicemi a Petrovicemi u Sušice.

„Třicetiletý řidič nepřizpůsobil rychlost jízdy, při projíždění levotočivé zatáčky dostalo vozidlo smyk a vyjelo mimo vozovku. Automobil se pak několikrát převrátil přes střechu a zůstal na levém boku na hromadě stavební suti,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Řidič z nehody vyvázl bez zranění, s největší pravděpodobností jej však čeká soud a zákaz řízení. Když mu policisté dali dýchnout, přístroj ukázal hodnotu 2,21 promile alkoholu. 

Policisté šoféra zajistili a převezli do zdravotnického zařízení, kde se podrobil lékařskému vyšetření a odběru krve.

„Škoda na vozidle byla vyčíslena na 50 tisíc korun,“ dodala Brožová. Klatovští policisté nehodu dále vyšetřují. 

Pokud i v rozboru odebrané krve bude hladina alkoholu mezi dvěma a třemi promile, podle tabulek zveřejněných BESIP jde o výraznou opilost, při které je obtížné mluvení, může nastat dvojité vidění i poruchy paměti.  

Ze zprávy BESIP vyplývá, že alkohol zvyšuje agresivitu za volantem a přispívá k přeceňování řidičských schopností, má i výrazný vliv na periferní vidění.

„Zvýšená míra alkoholu v krvi řidiče způsobuje takzvané tunelové vidění. To znamená, že zorné pole se při zvyšující se hladině alkoholu v krvi snižuje a řidič je schopný čím dál tím méně vnímat celý prostor před sebou. Jestliže střízlivý řidič je schopen vnímat celý prostor, řidič s 0,8 promile v krvi již necelé tři čtvrtiny prostoru a řidič s 1,8 promile v krvi již necelou třetinu. Je potřeba si uvědomit, že i když opilý řidič pojede pomalu, jeho zorné pole je snížené, a to je zdrojem potenciálních konfliktů i závažných dopravních nehod,“ upozorňuje BESIP v materiálu věnovaném alkoholu za volantem a řídítky.  

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz