Mladý muž napadl v domě příbuzného, po zásahu policie zkolaboval a zemřel

  • 68
Mladý muž zemřel ráno po zásahu policie v jednom z domů v Plzni-Bolevci. Podle dostupných informací mladík zřejmě pod vlivem drog zaútočil na svého příbuzného, do jehož obydlí se chtěl dostat. Později napadl i zasahující policisty.

„Dnes krátce po šesté hodině ráno vyjížděli policisté k oznámenému případu, kdy se měl mladý muž domáhat vstupu do obydlí svého rodinného příslušníka, kterého následně napadl,“ uvedla policejní mluvčí Pavla Burešová.

Dodala, že po příjezdu hlídek se sedmadvacetiletý pachatel choval agresivně a zaútočil i na policisty. Ti po zákonných výzvách, na které muž nereagoval, použili donucovací prostředky a agresora zadrželi.

Podle informovaného zdroje byl muž zřejmě pod vlivem drog.

Po zadržení nejevil podle policie žádné známky zranění, ale po chvíli zkolaboval.

„Policisté mu okamžitě poskytli první pomoc. Následnou resuscitaci prováděli i přivolaní záchranáři, ale muže se bohužel zachránit nepodařilo,“ sdělila Burešová.

Nikdo z obyvatel domu neutrpěl při incidentu zranění. Okolnostmi případu se dále zabývají kriminalisté.

Na místo dorazili také příslušníci Generální inspekce bezpečnostních sborů. Podle její mluvčí Ivany Nguyenové ale po provedení šetření neshledali důvod pro to, aby si případ převzali. Vyšetřování budou nadále sledovat.

Letos už se staly dva podobné případy

Letos to není v Česku první případ, co při policejním zásahu nebo po něm někdo zemřel. Policisté 19. června zasahovali v Teplicích kvůli potyčce dvou mužů, kteří rovněž poškozovali cizí auta. Šestačtyřicetiletý muž poté zemřel v sanitce. Následně se konalo několik demonstrací, vyšetření události žádala řada tuzemských i zahraničních organizací.

Tento týden policie zveřejnila závěry pitevní zprávy, podle níž mezi zákrokem policistů a úmrtím muže není souvislost a smrt muže přímo souvisela s intoxikací pervitinem.

Po potyčce a následném zásahu strážníků v Březnici na Příbramsku zemřel letos v srpnu čtyřiadvacetiletý muž. Policie v září oznámila, že podle soudního lékaře byl příčinou úmrtí otok mozku způsobený úrazem. Mechanismus vzniku zranění je předmětem dalšího znaleckého zkoumání.

Tragické události předcházelo podle policie fyzické napadení mezi čtyřmi lidmi. K potyčce byli přivoláni strážníci, kteří při zásahu použili slzotvorný prostředek. Mladík upadl do bezvědomí a později v nemocnici zemřel.