Pohřešovaného muže našel v kanalizační rouře speciálně vycvičený pes. | foto: Policie ČR

Zmizelého Plzeňana našli po měsíci mrtvého v kanalizační rouře

  • 12
Po více než měsíci našel policejní pes pohřešovaného čtyřicetiletého muže z Plzně. Jeho tělo bylo uvázlé v kanalizační rouře, která ústí pod hladinou řeky. Kriminalisté nyní zjišťují, jak se muž do litinové roury dostal.

Čtyřicetiletý muž se pohřešoval od pátku 26. října. Zmizení nahlásila jeho přítelkyně poté, co se od sebe odloučili během noční zábavy v Plzni.

Policisté po muži začali okamžitě pátrat a protože zjistili, že se rád procházel se psem v okolí řeky Berounky v městské části Doubravka, začali právě tam.

„Prohledávali okolí ulic Jateční a Chrástecká, potápěči propátrali řeku. Ale bez výsledku,“ uvedla plzeňská policejní mluvčí Veronika Hokrová s tím, že do míst se vrátili celkem třikrát.

Úspěšní byli až 30. října, když nalezli mužovu botu. Přítelkyně pohřešovaného potvrdila, že je jeho.

Do pátrání pak plzeňští policisté přizvali i psovoda z Prahy se psem speciálně vycvičeným na vyhledávání zemřelých. Pes jménem Grapa nakonec 10. prosince pohřešovaného objevil. Tělo se našlo uvázlé v kanalizační rouře, která byla pár centimetrů pod hladinou řeky.

S vyprošťováním mrtvoly museli  pomoci hasiči. „Rozbrušovačkou jsme litinovou rouru po malých částech rozřezávali. Síla stěn byla dva centimetry a její zakončení bylo zhruba tři až pět centimetrů pod vodou,“ upřesnil mluvčí krajských hasičů Petr Poncar a dodal, že práce pod vodou nebyla lehká a trvala několik hodin.

Kriminalisté se případem dále zabývají, cizí zavinění předběžně vyloučili. Další okolnosti případu jsou stále nejasné. Neví se proč muž do roury vlezl, ani jak se tam dostal. Vyloučili například, že by muž v rouře hledal kešku.