Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. | foto: ZZSHK

Opilý cizinec vyhrožoval záchranářům smrtí. Zkrotili ho obranným sprejem

  • 9
Obranný sprej museli použít o Štědrém dnu záchranáři proti agresivnímu opilému cizinci, který se je nedaleko Plzně pokusil fyzicky napadnout. Případ řeší policie.

K člověku v nouzi vyjížděla posádka Záchranné služby Plzeňského kraje do nedalekých Štěnovic. Až když záchranáři vešli do domu, zjistili, že je uvnitř hned několik silně opilých. Dvaačtyřicetiletý cizinec vzápětí začal záchranářům vyhrožovat, že je zabije.

„Hrozba přešla ve skutečný fyzický útok. Ten osádka odrazila ochranným sprejem, kterým je pro podobné případy vybavena. Naši lidé útok naštěstí odvrátili bez zranění. Policie v té době byla ještě na cestě,“ uvedl mluvčí záchranné služby Martin Brejcha.

Útok na posádku záchranné služby ale nebyl jediným problémem, který v Plzeňském kraji záchranáři o Vánocích řešili.

V pondělí v půl druhé v noci záchranářům volal člověk, který ohlásil čelní srážku nákladního auta se dvěma osobními poblíž Chodové Plané na Tachovsku. Jeden zraněný tam měl být v bezvědomí a ještě další tři zranění.

Štědrý den bez požáru

Protože oznámené místo je na hranici Plzeňského a Karlovarského kraje, na místo vyrazily záchranné týmy z obou krajů, startoval i záchranářský vrtulník z Líní u Plzně, který může do vzduchu i v noci.

„Všichni se zhruba hodinu snažili dopravní nehodu najít. Projeli všechny možné trasy v okolí. Současně se operační střediska snažila navázat kontakt s oznamovatelem, ten ale už telefon nezvedal,“ uvedla mluvčí hasičů Plzeňského kraje Pavla Jakoubková.

Po hodině záchranáři hledání nehody vzdali a výjezd evidují jako planý poplach. Policisté po telefonistovi pátrají, za zneužití záchranné služby mu hrozí nejen trest, ale záchranáři by mu mohli naúčtovat i veškeré náklady, které byly s výjezdem spojené.

Letošní Štědrý den byl pro hasiče v Plzeňském kraji jiný, než ty předchozí. Podle Pavly Jakoubkové nevyjížděli ani k jednomu požáru, což se stalo poprvé po 13 letech. Letošní Štědrý den byl ve znamení otevírání bytů, likvidace popadaných stromů a výjezdů k dopravním nehodám.