Koalici na plzeňské radnici utvoří strany ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Občané patrioti....

Koalici na plzeňské radnici utvoří strany ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Občané patrioti. Primátorem bude Martin Zrzavecký z ČSSD (druhý zleva). Prvním náměstkem bude Martin Baxa z ODS (třetí zleva). Memorandum podepsali dále za KDU-ČSL Petr Náhlík (zcela vlevo) a za Občany patrioty Ludvík Rösch (zcela vpravo). | foto: Ladislav Němec, MAFRA

V Plzni se strany dohodly na koalici. Vítězná ANO jde do opozice

  • 112
V Plzni se po týdnu vyjednávání politici dohodli na rozdělení moci. Koalici utvoří ČSSD, ODS, KDU-ČSL a Občané patrioti. Vítěz voleb ANO půjde do opozice. Primátorem bude Martin Zrzavecký z ČSSD, náměstkem se stane dosavadní primátor Martin Baxa z ODS.

Plzeňské radnici bude v dalším volebním období vládnout koalice ČSSD + ODS + Občané patrioti + KDU-ČSL. O dohodě na vzniku této koalice rozhodla noční jednání plzeňských politiků. MF DNES to nezávisle na sobě potvrdili tři účastníci jednání za ČSSD a ODS, kteří si nepřáli zveřejnit jméno, protože zprávu o výsledku povolebního jednání není ještě oficiální.

Nová koalice bude mít v zastupitelstvu, kde je 47 míst, 27 hlasů.

ODS a ČSSD mají shodně po deseti mandátech. Primátorem se však má stát Martin Zrzavecký z ČSSD a jeho prvním náměstkem dosavadní primátor Martin Baxa z ODS.

Dalšími náměstky budou Eva Herinková (ČSSD) a Pavel Šindelář (OSD). V devítičlenné radě města bude mít ODS 4 křesla, ČSSD 3 a po jednom pak Občané patrioti a KDU-ČSL.

Hnutí ANO, které volby v Plzni vyhrálo, ale získalo na radnici deset křesel jako ODS a ČSSD, skončí v opozici. Podle informací MF DNES dali socialisté přednost ODS, protože ANO nepovažovali za příliš spolehlivého partnera.

V uplynulém volebním období radnici Plzně vedla koalice ODS a ČSSD.

.