Náplavka se po roce opět promění v hlediště. Na programu jsou zahraniční filmy Pomáda nebo Půlnoc v Paříži, pro milovníky české kinematografie jsou připraveny snímky Modelář, Šarlatán, Ženy v běhu nebo Havel.

Náplavka se po roce opět promění v hlediště. Na programu jsou zahraniční filmy Pomáda nebo Půlnoc v Paříži, pro milovníky české kinematografie jsou připraveny snímky Modelář, Šarlatán, Ženy v běhu nebo Havel. | foto: Milena Sojková

Památky o prázdninách znovu oživí filmy, v hlediště se promění i náplavka

  • 0
Filmy, které vznikaly v Plzeňském kraji v prostředí regionálních památek, budou moci sledovat zájemci o prázdninách. V rámci projektu hrady a zámky, který patří do off programu 34. ročníku festivalu Finále Plzeň, oživí projekce hned několik míst.

„První ročník se uskutečnil loni, kdy jsme se rozhodli využít uvolnění protikoronavirových opatření a pomoci i památkám, které byly epidemií také postižené. Promítání se setkala s obrovským úspěchem, a tak jsme se je rozhodli uspořádat i tentokrát,“ vysvětluje ředitelka festivalu Finále Eva Veruňková Košařová.

Projekce rodinného snímku Mazel a tajemství lesa se uskuteční 20. srpna u rozhledny Bolfánek v Chudenicích. Tedy jen kousek od míst, kde jej režisér Petr Oukropec natáčel.

„Na Bolfánku, kde jsme postavili náš hlavní nefalšovaný tábor včetně latríny a polní kuchyně, jsme našli opravdu magické místo. Byly to parádní prázdniny s kamerami a klapkami. Věřím, že to bude ve filmu znát,“ vzpomíná Oukropec.

Promítání se odehraje za účasti tvůrců a herců a nabídne program i pro děti.

Dalšími místy, která se v srpnu promění na improvizovaná letní kina, budou zámek Kozel, hrad a zámek Horšovský Týn a hrad Švihov. Na programu jsou netrpělivě očekávané komedie podle románu Patrika Hartla Prvok, Šampón, Tečka a Karel, která se částečně odehrává v Plzni, a Matky natáčené v Prádle u Nepomuka.

Projekce začnou vždy ve 21:15 a vstupenky je možné zakoupit na Plzeňské vstupence, GoOut nebo prostřednictvím webu www.festivalfinale. cz.

„Tento letní projekt spojuje historické památky s venkovními filmovými představeními. Chceme tak na pozadí unikátní kulturní nabídky dopomoci místu k opětovnému posílení turistického ruchu,“ dodává ředitelka.

Už od 17. července bude projekcím patřit náplavka v Plzni. Na programu jsou slavné zahraniční filmy Pomáda nebo Půlnoc v Paříži, pro milovníky české kinematografie jsou připraveny snímky Modelář, Šarlatán, Ženy v běhu nebo Havel.

Předskokany hlavních filmů budou nově krátké snímky studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. „Zapojení studentů z ateliérů multimédií a animace vnímáme jako ideální příležitost, jak opět představit plzeňské veřejnosti práce studentů,“ uvedl Vojtěch Domlátil z ateliéru Animace Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni.

Projekce začínají vždy od 21 hodin a jsou zdarma.