Diskuze

Volají, že se jim vybilo elektrokolo a neušlapou to, říká náčelník horské služby

Náčelník šumavské horské služby Michal Janďura říká, že z pohledu horských záchranářů byla právě končící zimní sezona srovnatelná s těmi v dobách před covidem. „Počet návštěvníků v české části Šumavy byl velký. Úrazy nevybočovaly z toho, k čemu u lyžařů nebo snowboardistů jezdíme nejčastěji. Výrazně ale přibylo zásahů letecké záchranné služby,“ popsal situaci na Šumavě Janďura.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

J98a72n 89M54a11t87u25c16h96a

31. 3. 2022 10:07

K elektrokolům jenom jedna poznámka, na servisu sem slyšel, že pokud bylo kolo přečipované tak padá záruka. Je to z důvodu přetěžování baterie a komponent kola. Kdo by ale vydržel fakt, že ho předjíždí cyklista na obyčejném kole?

0 0
možnosti
MK

Elektrokola jsou mor. Lidé, kteří nikdy nejezdili, nesportovali, najednou vyrazí téměř do hor, nechají se vyvézt. Nějaká technika jízdy na kole jim nic neříká, fyzička žádná. Pak dojde baterie a volá se o pomoc. A záchranáři, kteří by mohli v tu chvíli být nápomocni jinde, musejí vyrazit. Rv

3 3
možnosti
Foto

Ano, záchranáři by mohli v tu chvíli zachraňovat dítě, které na turistické trase srazil pravověrný pumpičkář na klasickém horském kole.

1 1
možnosti
HP

Elektrokolo je na trénink super - třeba na trailech kde není lano. Nebo např. vydupat na Praděd a držet rychlost aby nepadla pod 20km/h dá taky dost zabrat a ještě se dá pak obejt okruh přes Červenohorské sedlo, Rejvíz atd..

3 6
možnosti
ZM

My Vám říkáme untervasři a nezdravíme Vás, a to je mně 67 let!

1 2
možnosti
Foto

Stejne je to zvlastni ta poznamka ze elektrokolo je tezsi a jezdec ho neubrzdi. 80kg jezdec plus 20kg kolo je cca 100kg vahy. Motor plus baterie dnes vszi cca 6kg, takze se jedna o narust vahy 6%. Cili ta povera ohledne nutnosti lepsich brzd se mi jevi podivna.

0 5
možnosti
HP

Pokud to někdo neubrzdí tak to není vahou elektrokola - možná hmotností jezdce :-)

0 0
možnosti
JM

J49a37n 24M41u79ž19í23k

30. 3. 2022 21:41

Mám elektrokolo a je to super. Byla to skvělá investice. Upřímně, nechápu tu negaci vůči elektrocyklistům. Myslím, že elektrokola nikomu neškodí a nikoho neobtěžují. Pokud někdo obtěžuje, jsou to lidé a je úplně jedno na čem nebo v čem přijedou. A keci typu, kde nevyjedu, tam si nezaslouží být, jsou dost stupidní. Zejména pak od lidí, kteří denně využívají na přepravu automobil. Snad si za tím tvrzením stojí a kde nedojdou, nejezdí autem. Ale tak to asi nebude, že.

8 7
možnosti
PB

Tak nějak, to je úplně stejně jak někteří jsou schopni lidi pomluvit ze vyjeli kopec lanovkou, aby stihli delší trasu na hrebenovce. Tak ji nemáš chodit. Vývoj jde dopředu. V autě taky máme různé asistenty a nikdo neříká, že když nemáš posilovac řízení, ABS, pakrovaci asistent apod. tak nemáš na silnici co dělat.

1 0
možnosti
AM

Volat HS kvůli vybité baterii může snad jen magor.

15 1
možnosti

No, když jsem viděl, kdo se do některých terénů vydává na elektrokola tak se ani moc nedivím.

9 0
možnosti
PH

P85e96t37r 25H36a72n47á17k

30. 3. 2022 17:35

Na Šumavu jezdíme přes 20 let. Pěšky, lyže, kola.

Ke kolům. Šumava je výjimečná tím, že se tam dá dobře pojezdit na silnici i na horském.

Mimo pár exponovaných tras a míst je tam klid a člověk v podstatě nikoho nemusí potkat několik hodin.

Elektro máme taky. Je to dobrý doplněk, nicméně souhlasím, že pro netrénované cyklisty až možná nebezpečný. Jinak se na něm dá potahat docela slušně a rozhodně to není o vození se. Zkuste si to sami a pak suďte.

11 1
možnosti
PB

Souhlas, zkoušela jsem a dala bych si říct. Jen asi zatím nechci obětovat tolik peněz, když vezmu kolik toho ve výsledku najdu.

0 0
možnosti
MK

M34i77l27a16n 56K16u61d76r

30. 3. 2022 15:48

Téměř se vším souhlasím, až na to - že cyklistu pozná dle oblečení... Jezdím v kraťasech, triku a kvalitních botách (klipsy nepoužívám) a tak jezdím už 20 let po kopcích. Nevím - mám se odlišit fajnovým dresem, abych vypadal jako opravdový cyklista? :-D

PS: elektrokolo nepoužívám, kam nevyšlápnu sám, tam si nezasloužím být :-)

24 6
možnosti
RB

R80o68m95a16n 96B70a35j38e11r

30. 3. 2022 18:46

Klipsy na kole nepoužívá nikdo, klipsny jsou už také rarita.

4 1
možnosti
TN

docela nechápu, proč moped maskovaný za kolo může tam kam obyčejná motorka ne, přestože představuje podobná rizika pro okolí a pak se všichni divěj, že jsou s tim problémy

32 8
možnosti
PB

To že může kamkoliv mi nevadi, spíš že to kolo může mít každý.

1 2
možnosti
ZJ

..elektrokolo?? pro handicapované nebo starší lidi kteří si zajedou na výlet na který by normálně neměli sily je to super....ale pro zdravé a hlavně mladé?? ... to je hardcore:-/ ..... když jsem chodil na základku v 70th tak ve třídě byl maximálně jeden nebo dva s nadváhou ...dnes je to přesně naopak ;-(

17 3
možnosti
PB

Znám pár nadšených cyklistů-sportovců s elektrokolem. Proc ne, je to pohodlnější, zvládne toho člověk více. Pokrok, to je jak byste člověku říkal proč má prehazovacku, jde to přece i bez ní. Jde, ale je to pohodlnější. To že využívají i méně zdatní, no bohužel.

5 8
možnosti