Proškolený tým příslušníků Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje pomáhá...

Proškolený tým příslušníků Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje pomáhá s odběry vzorků k testování na covid-19. | foto: HZS Plzeňského kraje

S odebíráním vzorků k testování na covid začali na Plzeňsku pomáhat hasiči

  • 0
Proškolení příslušníci Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje začali dnes fungovat jako mobilní tým na odběr vzorků k testování na koronavirus. Hasiči využívají vlastní techniku i vozidlo.

Mobilní odběrový tým proškolili na Klinice infekčních nemocí a cestovní medicíny Fakultní nemocnice Plzeň.

„Tým se skládá z řidiče a odběrového pracovníka, což je hasič se zdravotnickou kvalifikací na úrovni praktické sestry, všeobecné sestry, zdravotnického záchranáře či zdravotnického asistenta,“ řekl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Hasiči zatím pracují na severním Plzeňsku, které patří k nejzasaženějším částem kraje.

„V plánu je absolvovat až 60 odběrů denně. Odebrané vzorky bude tým odvážet k vyhodnocení do Bioptické laboratoře v Plzni,“ doplnila mluvčí Plzeňského kraje Alena Marešová.

Po týdenním přerušení provozu začala dnes také jezdit odběrová sanitka Domažlické nemocnice. Činnost přerušila minulý čtvrtek z rozhodnutí ministerstva zdravotnictví. Nyní je opět v terénu.

„Nově už ale neobjíždí pacienty po celém kraji, ale dělí se s dalšími mobilními odběrovými týmy FN Plzeň a hasičského záchranného sboru. Sama obsluhuje okresy Klatovy, Domažlice a Tachov,“ uvedl mluvčí Domažlické nemocnice Jiří Kokoška.

Sanitka za den odebere vzorky 60 až 80 lidem, které k vyšetření indikují hygienici, případně je doporučí praktičtí lékaři. „Jsou to lidé, kteří se nemohou osobně dostavit na stacionární odběrová místa,“ vysvětlil Kokoška.

Znovu jezdí odběrová sanitka Domažlické nemocnice

Domažlická nemocnice provozovala odběrovou sanitu už na jaře. V druhé vlně epidemie začala opět jezdit 23. září, a to každé úterý a čtvrtek. Za necelý měsíc provedla stěry 750 lidem a ujela skoro pět tisíc kilometrů. V týmu je řidič a odběrový pracovník, což je buď sestra nebo medik.

Domažlická nemocnice zatím neprovozuje stacionární odběrové místo. Stanoviště má připravené, ale nedostala zatím pokyn ho aktivovat. Z krajských nemocnic jsou odběrová místa otevřená v Klatovské a Rokycanské nemocnici. Jejich kapacity se zvyšují. Nyní je to přes 1 300 lidí týdně.

Od 2. listopadu to bude minimálně 1 900 lidí týdně. Odběry se kromě toho provádějí na několika místech v Plzni. Pro indikované pacienty nebo samoplátce je to fakultní nemocnice, Bioptická laboratoř, nemocnice Privamed či společnost Nextclinics.

V Plzeňském kraji přibylo v uplynulém týdnu 5 213 případů koronaviru. Od začátku epidemie se prokázala nákaza v kraji u 13 420 lidí, z toho téměř 40 procent zjištěných případů připadá na uplynulý týden.

V kraji dosud zemřelo 88 lidí. Jen za čtvrtek testy v kraji potvrdily nákazu u 998 lidí.