(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Zabijeme co nejvíce lidí, psal na Facebook. Od soudu dostal podmínku

  • 12
Klatovský okresní soud potrestal muže, který letos v září na sociální síti hrozil bombovým útokem na náměstí v Klatovech a vyzýval lidi, aby se k němu přidali. Za šíření poplašné zprávy dostal podmínku. Soud o tom rozhodl trestním příkazem, verdikt zatím není pravomocný.

„Plánuji bombový útok na náměstí. Kdo jde se mnou, tak si mě přidejte. Zabijeme co nejvíce lidí.“ Tak zněla výhrůžná zpráva jednatřicetiletého muže z Klatov, kterou v polovině září napsal do diskuze ve veřejné facebookové skupině.

Soud mu vyměřil sedm měsíců vězení s odkladem na dva roky. Dále propadnutí telefonu, ze kterého zprávu napsal.

„Byl vydán trestní příkaz, ale není pravomocný. Zatím nebyl doručen oběma stranám,“ potvrdil Jan Kasal z Okresního soudu v Klatovech.

„Úmyslně způsobil nebezpečí vážného znepokojení části obyvatelstva nějakého místa tím, že rozšiřoval poplašnou zprávu, která je nepravdivá,“ stojí v rozsudku, který zveřejnil server Novinky.cz.

Po doručení trestního příkazu může odsouzený i žalobce do osmi dnů podat odpor. Pokud se tak stane, případ se bude projednávat v hlavním líčení před soudem.

Výzvu, kterou bývalý kickboxer poslal 16. září kolem půl desáté večer, obyvatele Klatov vyděsila. Případem se okamžitě začali zabývat policisté a muže vypátrali během hodiny. Během výslechu uvedl, že výzvu nemyslel vážně. Údajně jen čekal, jaká na ni bude reakce.

Za šíření poplašné zprávy mu hrozily až dva roky vězení.