Mercedes Travego

Mercedes Travego | foto: Michal Šafránek, iDNES.cz

EvoBus stěhuje výrobu z celé Evropy do Holýšova, město rozhodnutí vítá

  • 4
Firma EvoBus, která je dceřinou společností výrobce nákladních automobilů a autobusů Daimler Truck, do roku 2028 kompletně přesune výrobu karoserií pro autobusy ze svých závodů v Německu a Francii do Holýšova na Plzeňsku. Rozhodnutí je součástí změn v německých továrnách, jejichž cílem je snížení nákladů a zajištění konkurenceschopnosti německých závodů.

Informaci o přesunu výroby z Německa a Francie do Čech v tiskové zprávě oznámila společnost Daimler Truck.

„EvoBus v Holýšově staví další, už určitě šestou halu. Přesouvá se k nám další výroba. Už dělají kompletní autobusy, mají neskutečnou technologii,“ uvedla místostarostka Holýšova Hana Valachovičová. Podle ní je v holýšovské továrně zaměstnáno skoro tisíc lidí a podnik trvale nabírá nové zaměstnance. Valachovičová dodala, že podnik chce dál expandovat.

„Už jsme si několikrát mysleli, že je to finále, a pak přijdou, že se k nám přesune další výroba. Zase jsme jim prodali kus pozemku, aby se rozvíjeli dál,“ řekla.

Firma EvoBus trvale spolupracuje s městem, kde žije 5 200 obyvatel, pravidelně pořádá dny otevřených dveří pro celé rodiny. EvoBus, který montuje autobusy Mercedes-Benz a Setra, funguje v Holýšově 25 let a trvale zvyšuje výrobu. Podle informací plzeňského úřadu práce koncern Daimler AG aktuálně hledá až 300 lidí.

EvoBus současně v rámci plánu investuje do roku 2030 do závodů v Mannheimu a Neu-Ulmu zhruba 150 milionů eur (3,5 miliardy korun).

Daimler Truck patří mezi přední světové výrobce autobusů. Mezi značky jeho autobusové divize patří Mercedes-Benz, Setra, OMNIplus a BusStore. Mezi jeho produkty patří zájezdové autobusy, autobusy pro meziměstskou dopravu, městské autobusy i autobusy pro speciální účely. Má také celosvětovou servisní síť.

EvoBus Česká republika kromě výrobního závodu v Holýšově provozuje také servisní centrum v Praze.