Velké divadlo J. K. Tyla v Plzni si chtějí na měsíc pronajmout francouzští...

Velké divadlo J. K. Tyla v Plzni si chtějí na měsíc pronajmout francouzští filmaři. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

O Velké divadlo v Plzni mají zájem Francouzi, chtějí v něm natáčet film

  • 2
Budovu Velkého divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni si na celý leden chtějí pronajmout francouzští filmaři, kteří secesní prostory využijí k natáčení historického filmu. Plzeňští radní pronájem schválili, čeká se na podpis smlouvy.

„Je to nezvyklé, ale pro divadlo prestižní záležitost. Důležitá je i ekonomická stránka,“ potvrdil náměstek primátora Martin Baxa kladné stanovisko plzeňských radních k dlouhodobému pronájmu historické budovy.

Stejného názoru je i ředitel Divadla Josefa Kajetána Tyla (DJKT) Martin Otava. „Popularizuje se tím naše divadlo i město. Výtěžek z pronájmu bychom investovali do věcí, které si nemůžeme dovolit,“ říká Otava. O výši pronájmu ani o jeho následném využití nechce však blíže mluvit.

Náměstkyně ředitele DJKT Kateřina Königová uvedla, že v současné době ještě není smlouva s českou produkční společností, jež Francouze zastupuje, podepsána. Stát se tak mělo do konce září. Není tedy zatím důvod, proč o záměru informovat veřejnost.

Pokud dojde k podpisu smlouvy, chtějí zahraniční filmaři natočit historický film o Edmondu Rostandovi, francouzském dramatikovi.

„Leden nebývá nejsilnějším diváckým měsícem. I proto je pro nás výhodné pronajmout budovu právě v této době. Lidé budou mít možnost vidět představení, která by v té době byla v rámci abonentního cyklu uvedena, za adekvátní slevu v průběhu celé sezony. Navíc máme v Novém divadle ještě další dvě scény, na nichž budeme hrát,“ dodal Martin Otava.