Beránek kamerunský strávil na svobodě tři měsíce. Odchytit se ho podařilo po čtyřech hodinách. | foto: Karel Bobál

Beránek pobíhal po dálnici u Rozvadova, odchytávali ho čtyři hodiny

  • 2
Kamerunský beránek zaměstnal policisty na dálnici D5 u Rozvadova. Zvíře pobíhalo z jednoho pruhu do druhého a kvůli bezpečnosti musela být komunikace na několik minut uzavřena. Odchytit se ho podařilo po čtyřech hodinách.

Beran utekl chovateli ze Starého Sedliště na Tachovsku už před třemi měsíci. Občas ho motoristé spatřili v okolí dálnice i přímo na ní. Než ale policisté na místo dorazili, aby ho odchytili, pokaždé se zvíře přesunulo jinam.

Klec spadla minulý týden v pátek, kdy se zvíře objevilo více než dvacet kilometrů od svého domova u Svaté Kateřiny a mířilo k přechodu v Rozvadově.

„Oznámení o pohybu zvířete na dálnici jsme přijali už v dopoledních hodinách. Policisté ho ale nenašli. Objevil se znovu odpoledne,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Fialová.

S odchytem kamerunského berana pomáhal policistům Karel Bobál ze záchranné stanice živočichů ve Studánce.

„Nebylo to vůbec jednoduché. Jakmile uviděl člověka, utekl. Běhal z jedné strany dálnice na druhou,“ popsal záchrannou akci Bobál.

Po třech měsících se zatoulaný kamerunský beránek vrátil domů. Zalíbilo se mu u dálnice D5 na Tachovsku.

Kvůli riziku dopravní nehody museli policisté na několik minut uzavřít dálnici v obou směrech.

„Zhruba po čtyřech hodinách se nám berana podařilo zahnat do areálu správy silnic v Rozvadově, kde jsme ho odchytili. Nemuseli jsme ho ani uspat,“ vysvětlil Bobál.

Dodal, že se o záchranu zvířete pokoušeli během několika týdnů sami někteří řidiči. Vždy ale bez úspěchu.

Odchycený beran putoval nejprve do záchranné stanice a následně ke svému majiteli. „Chovateli jsme uložili pokutu,“ dodala Fialová.