Tři záchranné body na území bývalého vojenského újezdu v Brdech jsou vybaveny tzv. traumabody. Pomocí nich si turisté v nouzi přivolají pomoc. | foto: Plzeňský kraj

Brdy jsou pro turisty bezpečnější, přivolají si pomoc na traumabodech

  • 1
Turistům, kteří se v Chráněné krajinné oblasti Brdy dostanou do nouze a nemohou si sami přivolat pomoc mobilem, nově pomohou takzvané traumabody. Ty jsou instalované na několika stávajících záchranných bodech. Po zmáčknutí tísňového tlačítka se signál odešle hasičům.

Traumabody Plzeňský kraj nově umístil na některé stávající záchranné body Integrovaného záchranného systému (IZS), který na území bývalého vojenského újezdu Brdy funguje od roku 2014.

Turisté je najdou na místech, kde jsou křižovatky hlavních cest a cyklostezek, a to v lokalitě Padrť, u louky Tři trubky a na křižovatce Nad Čuralem.

„Jde o rozšíření funkčnosti dosavadních bodů záchrany. Tabulky obsahují číslo bodu, jeho název, GPS souřadnice a kontaktní údaje na složky IZS. Slouží tak k lepší orientaci v terénu hlavně v případě, kdy je potřeba pomoc záchranných složek,“ vysvětlila mluvčí Plzeňského kraje Alena Marešová.

Člověk v nouzi si přivolá pomoc zmáčknutím tlačítka. Signál se odešle profesionálním hasičům.

„Informaci předáme policii, která na místo vyjede a v případě, že bude nutná naše asistence, k volajícímu vyrazíme,“ vysvětlil mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Tlačítka traumabodů fungují na baterie a jejich výdrž je minimálně pět let. Plzeňský kraj, který tlačítka financoval, v létě jejich využití vyhodnotí a poté je chce instalovat na dalších místech.