Na Klatovské třídě srazila tramvaj chodce, který zřejmě přebíhal silnici mimo přechody. Záchranáři muže převáželi do nemocnice s těžkým zraněním. (15. prosince 2021) | foto: Petr Ježek, MF DNES

Muž přebíhal na Borech silnici mimo přechody, smetla ho tramvaj

  • 7
Přes hodinu a půl byl ve středu v podvečer zastavený provoz tramvají ve směru na Bory kvůli těžké nehodě. Jedna z nich srazila muže, který se snažil dostat přes frekventovanou silnici mimo přechody.

Muž se snažil překonat Klatovskou třídu mezi křižovatkami se Sukovou a Majerovou silnicí. Srazila ho tramvaj, která podle policistů jela z Borů směrem do centra Plzně. 

„Těžce zraněného jsme transportovali na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Plzni,“ uvedla Andrea Divišová ze Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje. I když policie ještě nezná totožnost muže, mělo by mu být kolem třiceti let. 

Tramvaj podle prvotních informací muže několik metrů vlekla. Policistům pomáhali situaci na místě nehody z výšky zdokumentovat i plzeňští dronaři. Při zajišťování stop policisté vždy na několik minut odkláněli i auta na objízdné trasy přes okolní ulice. 

Policistka Veronika Hokrová upřesnila, že k nehodě došlo na přímém úseku tramvajové trati krátce před 17. hodinou. U čtyřiapadesátiletého řidiče  mají policisté jistotu, že byl střízlivý, i test na drogy byl u něj negativní. „U chodce nebyla vzhledem k jeho zraněním možná ani dechová zkouška. Proto jsme zažádali o odběr biologického materiálu v nemocnici,“ řekla po nehodě policistka.

Kvůli vyšetřování nehody byl provoz tramvají na nejvytíženější plzeňské lince přibližně na hodinu a půl zastaven. Tramvaje od Košutky končily v Sadech Pětatřicátníků, dál na Bory místo nich jezdily náhradní autobusy. 

Po necelých dvou měsících je to v Plzni další případ vážné nehody chodce s tramvají. V říjnu se ve Skvrňanské ulici pod autobusovým nádražím snažil přeběhnout přes frekventovanou výpadovku s tramvajovým pásem uprostřed dvaasedmdesátiletý cizinec. Přechod byl o 100 metrů dál, on se rozhodl překonat silnici v místě, kde je přejezd pro autobusy přes tramvajové koleje. Senior byl celý v tmavém, na přijíždějící tramvaj vůbec nereagoval. Ta ho srazila a několik metrů vláčela. Zemřel na místě. 

19. října 2021