Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsou tady lidi, kteří vám chtějí pomoct, chválí muž pobyt v azylovém domě

  9:38
Několik měsíců po svém otevření v Plzni je azylový dům Patronus zaměřený na lidi bez domova a závislé na alkoholu plný. Poptávka po nabídce služeb azylového domu dokonce převyšuje nabídku, aktuálně je v pořadníku 17 čekajících zájemců. Provoz zajišťuje Armáda spásy a zařízení je v Česku prvním tohoto druhu, které vede.
Azylový dům Patronius provozovaný Armádou spásy poskytuje na přechodnou dobu...

Azylový dům Patronius provozovaný Armádou spásy poskytuje na přechodnou dobu ubytování lidem bez přístřeší s problémovým užíváním alkoholu. Na snímku obyvatel domu s přezdívkou Pavel Danny Art a ředitelka zařízení Petra Drvotová. (22. ledna 2024) | foto: Martin Polívka, MF DNES

Mezi prvními klienty domu Patronus byl muž, který místo svého jména raději uvádí přezdívku Pavel Danny Art. Své současné dočasné bydliště si pochvaluje. Zamlouvá se mu, že klienti dosud platili za pobyt 170 korun denně. Stravu si zajišťují sami.

„Jde o to, že tady je to hodně levný. Je to sice malinký, ale na druhé straně tady máme možnost nějakých aktivit. Jsou tady kuchyně a můžeme si uvařit,“ vysvětluje muž. Tvrdí, že se celý život pohybuje v prostředí rockových muzikantů a s tím zřejmě souvisí jeho image – džínová vesta, kožený klobouk, černě podmalované oči a černě nalakované nehty. Tvrdí, že bezdomovcem nikdy nebyl a do problémů se dostal po rozchodu se svou přítelkyní.

Potom si podal žádost o přijetí do domu Patronus. „Tady je to výhodný, jsou tady lidi, kteří vám chtějí pomoct,“ říká. Prý není závislý na alkoholu a nemusí ho pít každý den. Nicméně připouští, že často mluví s adiktoložkou, tedy odbornicí na závislosti. „Je se mnou spokojená. U mě není problém, že bych byl závislej,“ ujišťuje a upozorňuje, že když si někdo po práci zajde na pivo, také nemusí být alkoholik.

Poukazuje na to, že vůbec nepije tvrdý alkohol. „Ten je tady zakázaný, ale já nemusím pít tvrdej alkohol, to znamená, že já nejsem závislej.“ Zároveň ovšem uvádí, že tip na možnost využít dům Patronus dostal, protože „jsem si občas pivo dal“. S adiktoložkou prý mluví, protože ho to baví.

Pavel Danny Art si uvědomuje, že Patronus jeho bydlení neřeší nastálo. Smlouvu má na rok a prodloužení je možné na tři měsíce. Rád by si tedy časem ve městě sehnal nájemní bydlení.

V domě žijí převážně muži

Azylový dům Patronus se otevřel v září 2023. Ředitelka domu Petra Drvotová řekla, že za pár měsíců se podařilo zajistit personál i naplnit kapacitu služby. Připomíná, že práce s uživateli se zaměřuje na pomoc, která by měla vést ke zmírnění jejich nepříznivé životní situace. „Spolupráce s uživateli obnáší také podporu při smysluplném trávení volného času, posílení pracovních schopností a upevnění dalších dovedností. V neposlední řadě pracujeme s uživateli na porozumění a kontrole jejich problémového užívání alkoholu,“ uvedla.

Podporu uživatelům zajišťuje odborný personál od pracovníků v sociálních službách přes zdravotní sestru až po adiktologa. Podle ředitelky je kapacita 26 míst přibližně od poloviny prosince obsazená. „Od září využilo službu azylového domu Patronus třicet osob. Převážně se jedná o muže. Žen máme ve službě šest. Odpovídá to skutečnosti, že mezi lidmi bez domova je obecně více mužů. Aktuální věkový průměr našich uživatelů je 52 – 53 let,“ popsala Petra Drvotová.

Poptávka služeb azylového domu převyšuje nabídku. Nyní je v pořadníku 17 čekajících zájemců. Vzhledem k tomu, že smlouvu o ubytování mají uživatelé podepsanou na rok, dá se předpokládat, že teď po naplnění kapacity bude čekací doba na uvolnění místa delší.

Poptávka převyšuje nabídku

Většina klientů domu Patronus je z Plzně a ostatní především z dalších oblastí kraje. Od otevření azylového domu službu opustili čtyři uživatelé. Ve dvou případech se jednalo o ukončení služby ze strany provozovatele z důvodu závažného porušení pravidel domovního řádu a narušování soužití s ostatními uživateli. „Není to ale situace, se kterou se předem nepočítá. Ne každému člověku vyhovuje komunitní soužití, kdy se podílí na chodu celé služby a neustále se nejen potkává, ale vlastně i částečně žije s dalšími 25 lidmi, a to za stálé přítomnosti zaměstnanců azylového domu,“ vysvětlila ředitelka.

Další dva uživatelé neopustili azylový dům kvůli režimu. Jeden byl z důvodu zhoršeného zdravotního stavu dlouhodobě hospitalizován v léčebně dlouhodobě nemocných a druhému se podařilo najít komerční bydlení.

Podle Petry Drvotové je provoz zařízení úspěšný. „Uživatelé začínají aktivně řešit svůj dlouhodobě zhoršený zdravotní stav, další se učí novým dovednostem, jako je například péče o prostor, ve kterém žijí, jiní zase na sobě pracují ve smyslu větší sebereflexe chování, které může být obtěžující pro jejich okolí,“ popisuje.

Tvrdí, že některým uživatelům se daří snižovat množství vypitého alkoholu, jeden se dokonce již přihlásil na léčbu závislosti. „Může se to zdát jako malé úspěchy, ale pro naše uživatele i nás jsou velké. Už jen samotné rozhodnutí našich uživatelů, kteří byli i více než deset let na ulici, najednou jít do sociální služby a s někým spolužít, je obrovský krok,“ konstatovala ředitelka.

Na hlaváku v Plzni se poprali bezdomovci a drogově závislí (11. 5. 2023)

  • Nejčtenější

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na kouř upozornily děti, úprk z hořícího autobusu zvládly bravurně, líčí učitelka

24. dubna 2024  16:40

Premium Václava Kopecká, Alena Vodičková a Michaela Kubátová, učitelky a asistentka pedagoga Základní školy...

Plzeň - Zlín 3:0, dominance a klidný postup do finále. Dvakrát pálil Chorý

24. dubna 2024  17:15,  aktualizováno  21:02

Od začátku zápasu si šli pro vítězství a svému soupeři nedali žádnou šanci. Plzeňští fotbalisté...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slovácko - Plzeň 1:1, tým plný změn vedl, remízu zajistil Daníček z penalty

21. dubna 2024  17:36,  aktualizováno  20:22

Po náročné odvetě čtvrtfinále Konferenční ligy, ve které plzeňští fotbalisté padli s Fiorentinou až...

OBRAZEM: Letecký den v Plasích nabídl filmovou hvězdu i dvě české premiéry

28. dubna 2024  11:09,  aktualizováno  29.4 8:21

Do Plas na Plzeňsku se uplynulý víkend sjížděli fanoušci letectví. Konal se tu již dvacátý ročník...

Plzeň - Teplice 3:0, góly až po přestávce, dvakrát se trefil Chorý

28. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  19:39

Až do druhého poločasu si diváci v Plzni počkali na branky, po poločase ale viděli rovnou tři....

Plzeňský útočník Šulc: Škoda, že se víc nemůžeme zapojit do boje o titul

28. dubna 2024  18:36

V závěrečném dějství základní části fotbalové ligy neskóroval, před nadstavbou je tak plzeňský...

Med z Prahy trumfne ten z vesnice, kde jsou jen krátké trávníky, říká včelař

28. dubna 2024

Premium O včele člen Asociace profesionálních včelařů Stanislav Volf říká, že kdyby byla obratlovec, řešili...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...