Na letošních Bahnech opět burácely tanky, přišlo 50 tisíc lidí

  • 6
Prohlédnout i moderní armádní techniku i zhlédnout ukázky z významných bojů z historie bývalého Československa mohli zájemci v sobotu ve výcvikovém prostoru u Strašic na Rokycansku. Konal se tady 33. ročník akce Bahna – Den pozemního vojska. Největší společná ukázka současné i historické vojenské techniky v Evropě podle organizátorů přilákala kolem 50 tisíc návštěvníků.

Akci zahájilo v devět hodin exhibiční vystoupení Posádkového velitelství Praha a následně koncert Ústřední vojenské hudby. Kluby vojenské historie si pak připravily dramatickou ukázku s názvem Svobodovci za svobodu.

Ta přiblížila činnost 1. československého armádního sboru, kterému se přezdívalo Svobodova armáda. Udává se, že v něm sloužilo 60 tisíc mužů a žen. Osvobozovacích bojů se přímo účastnilo okolo 22 tisíc vojáků ve třech pěších, jedné tankové a jedné výsadkové brigádě.

Počátkem září 1944 před bitvou v Dukelském průsmyku bylo ve sboru vojáků české národnosti, kteří se narodili přímo na území ČSR, jen 5,6 procenta. Nejvíce bylo Volyňských Čechů, a to 42 procent, 24 procent tvořili Rusíni a Ukrajinci, 20 procent Slováci.

Bahna 2023

Velký zájem je na akci tradičně o ukázky současné Armády ČR. Ta předvedla schopnosti výsadkářů ze 43. výsadkového pluku, vojáků 7. mechanizované brigády, 4. brigády rychlého nasazení, ale také dělostřelců z Jinců.

V sobotu mohli lidé vidět asi 500 kusů techniky. Zapojilo se 500 profesionálních vojáků a 200 příslušníků jiných sborů nebo členů historických spolků. Součástí byl přelet vrtulníků a letadel vzdušných sil, včetně gripenů.

Letošní Bahna lákají nejen na vojenskou techniku, ale i prezidenta-moderátora

Novinkou na Bahnech byl vystavený bojový tank Leopard 2A4 nebo mobilní rušič Starkom. „Leopardy získala naše armáda na základě naší pomoci Ukrajině, kdy se Spolková republika Německo už v loňském roce rozhodla, že nám věnuje 15 leopardů.

První leopard přijel těsně před Štědrým večerem v prosinci 2022. Už jich je tady u nás pět,“ řekla novinářům ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která se akce zúčastnila. Poprvé po čtyřech letech na Bahna přijely také pozemní síly zahraničních armád. Svou techniku předvedla německá, rakouská, slovenská a polská armáda.