ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Kvůli lásce k podvodníkovi zpronevěřila v obchodě milion, fiktivně vracela zboží

  • 16
Žena ze Svitavska jako další z mnoha naletěla internetovému podvodníkovi, kterému naposílala peníze. Nejdřív ze svého, pak z úvěru a nakonec ze zpronevěry. Teď jí hrozí pět let vězení.

Na první pohled nic nového. Žena se přes internet zamiluje do zajištěného muže, který po ní časem chce peníze, vrácení přece nebude problém. Oběti pak končí v často milionových dluzích, jednapadesátiletá žena ze Svitavska má však na krku ještě obvinění a hrozí jí pět let vězení.

„Zpronevěřila téměř jeden milion korun. Vyšetřování ale odhalilo temné pozadí celého příběhu,“ uvedla policejní mluvčí Iveta Kopecká.

Žena se prostřednictvím sociálních sítí zkontaktovala s údajným čínským zpěvákem, postupně se virtuálně sblížili a muž jí pak chtěl z Číny poslat balíček. Přichází známá část podobných „setkání“.

„Na cestě balíčku do Česka nastávaly různé komplikace, které vyžadovaly zaplacení poplatků. Ty se postupně vyšplhaly na téměř dva miliony korun,“ řekla Kopecká.

K jejich uhrazení žena nejprve použila vlastní úspory, pak si vzala úvěr a nakonec sáhla ke zpronevěře. Byla prodavačka a v jedné z prodejen potravin v Poličce kradla peníze.

„Od června letošního roku měla provádět fiktivní vratky zboží od zákazníků, za které z pokladny vybrala peníze a nechala si je. Jednalo se zejména o dražší alkohol a cigarety. K nákupu ani vrácení peněz ale fakticky nikdy nedošlo,“ popsala Kopecká.

Během půl roku takto žena zpronevěřila až jeden milion korun. Jejího jednání si všimli nadřízení, protože kvůli vratkám se fiktivně navyšovalo i množství zboží ve skladu.

„Kriminalisté ženě sdělili obvinění ze spáchání trestného činu zpronevěry. S ohledem na výši škody jí hrozí až pět let vězení,“ doplnila Kopecká s tím, že kriminalisty budou zároveň zajímat okolnosti možného podvodu, kterého mohla žena být obětí.