Silný vítr převrátil prázdný přívěs za náklaďákem u Litomyšle. (18.1.2018) | foto: HZS Pardubického kraje

Vítr převrátil přívěs nákladního auta, před osobní skácel strom

  • 1
Čtvrteční silný vítr, který zasáhl celou Českou republiku, přispěl v Pardubickém kraji k několika dopravním nehodám. Hasiči například museli vracet zpátky na kola převrácený prázdný přívěs nákladního auta v Litomyšli.

„Během dne vytahovali několik zapadlých kamionů v obci Bystřec u Jablonného nad Orlicí, ze závějí tahali kamion v Pomezí na Poličsku i Červené Vodě na Králicku. Z potoku v Radiměři na Svitavsku hasiči vytahovali osobní automobil,“ vypočítala další události krajská mluvčí hasičů Vendula Horáková. 

Její kolegové odstraňovali také jedenáct spadlých stromů. Jeden z nich způsobil dopravní nehodu. Když řidič u Lázní Bohdanče vyhýbal padajícímu kmenu, sjel ze silnice a narazil do dalšího stromu.

„Hasiči pomohli řidiči, předali ho do péče záchranářům a odstranili spadlý strom. Spadlé stromy byly také ve Slatiňanech a v Leštině na Chrudimsku, v Cholticích na Pardubicku, Řetové a Nekoři na Orlickoústecku, Gruně na Moravskotřebovsku i v Chrudimi. Dále hasiči zasahovali u tří poškozených střech v Sobětuchách na Chrudimsku a v Přelouči, kde na střeše v areálu bývalé Tesly odlétávaly poškozené plechy, a v Chrasti.

„Tam se na základní škole utrhla gumová izolace na jedné třetině střechy. Hasiči použili k zatížení pytle s pískem,“ dodala Vendula Horáková.