- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Laboratoř, kde vzniká vitamin D2. Jeho výroba je kombinací složitých chemicko-technologických procesů. | foto: Synthesia
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
„Většina Čechů má nedostatek vitaminu D. Ten je přitom zásadní pro imunitu, obzvlášť v době pandemie covid-19. Literatura a odborné články uvádějí, že nedostatkem vitaminu D trpí 60–75 procent české populace,“ uvedla na webu ministerstva zdravotnictví primářka Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie Fakultní nemocnice Motol Jana Čepová.
Přirozeně se „déčko“ získává ze slunečního záření, mořských ryb nebo mléčných výrobků. Ryby však lidé u nás obecně konzumují málo, a tak jim nezbývá než vitamin D získávat pomocí doplňků stravy.
V 60. letech to firma měla vcelku snadné. Ergosterol vyráběla z kvasnic, které jí dodávaly české lihovary. Nyní ho musí dovážet z Číny.
Připojte se ještě dnes a získejte: