Ve Vysokém Mýtě se muž zřítil na dno sila. Hasičům se jej i přes komplikace podařilo vytáhnout (15. května 2021) | foto: HZS Pardubického kraje

Muž při čištění sila spadl na dno, letěl pro něj vrtulník

  • 1
Vrtulník letěl v sobotu dopoledne pro zraněného do Vysokého Mýta na Orlickoústecku. Šlo o muže, který spadl na dno sila se zbytky kovového šrotu. Stalo se tak ve chvíli, kdy čistil jeho stěny.

Komplikovaný zásah popsali hasiči, kteří k němu vyjížděli minutu po 11. hodině do Cukrovarské ulice v části Pražské Předměstí.

Pracovník čistil stěny sila od silných nánosů šrotu. Při práci se ale zřítil na jeho dno.

„Muž byl při vědomí, ležel v hloubce asi dvacet metrů,“ uvedl hasiči Pardubického kraje na Facebooku s tím, že zásah jim komplikoval špatný přístup ke zraněnému.

Kromě hloubky totiž záchraně muže bránily zbytky šrotu. Stěny totiž nebyly vyčištěné a hrozilo, že kdyby do sila vlezl někdo jiný, zhruba třiceticentimetrový nános se uvolní a zasype zraněného. Velitel zásahu Radek Nešpor proto nikoho nepustil dovnitř. Přesto se hasičům pracovníka podařilo vyprostit.

„Lezecká skupina spustila lano, na které se muž uvázal, povytáhla ho nahoru a poté pomalu spouštěla dolů a přes revizní dvířka jsme zraněného vytáhli ven,“ popsal Nešpor.

Před silem již čekal záchranářský vrtulník. „Muž utrpěl středně těžká zranění horní a dolní poloviny těla. Byl transportován do Fakultní nemocnice Hradec Králové,“ řekl iDNES.cz mluvčí záchranářů Pardubického kraje Aleš Malý.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz