Policie chytila fotbalového fanouška, který počmáral domy hákovými kříži

  • 22
Necelé dva měsíce stačili policistům, aby vypátrali vandala, který v polovině ledna zvedl ze židle řadu obyvatel Ústí nad Orlicí, když nacistickými symboly posprejoval fasády šestnácti domů včetně památkově chráněného Roškotova divadla.

Dvaačtyřicetiletého cizince zatkla a následně obvinila zásahová jednotka minulý pátek. Policistům se při výslechu doznal, že je fanouškem polských fotbalových klubů, a proto stříkal na domy jejich znaky a názvy.

Případ prošetřovali i kriminalisté se specializací na extremismus. Kromě nacistických symbolů, dvou blesků jako symbolu nacistických jednotek SS a názvu polského fotbalového klubu Arka Gdynia načmáral i výraz A.C.A.B., což v češtině znamená Všichni policajti jsou bastardi. Používaný je extrémisty i fotbalovými chuligány.

Vyšetřovatelům se doznal, že domy posprejoval opilý dvakrát po sobě. „Při výslechu však popřel, že by byl sympatizantem extremistického hnutí nebo že by ho chtěl jakkoliv propagovat,“ sdělila krajská policejní mluvčí Dita Holečková.

Muž je stíhán z trestného činu poškození cizí věci, za což mu hrozí roční trest za mřížemi. „Celková škoda, kterou měl obviněný svým jednáním způsobit, byla vyčíslena na 76 tisíc korun,“ dodala Dita Holečková.