Za pomazáním auta fekáliemi je zakladatel sboru, říká šéf strážníků

  • 13
Kromě trestu zřejmě i ostudu bude mít jeden z provinilců, který spolu s komplicem na Silvestra v Heřmanově Městci na Chrudimsku pomazal služební auto strážníků exkrementy. Podle zjištění iDNES.cz je členem městského zastupitelstva a také spoluzakladatelem místní městské policie.

Strážníky na stopu přivedly ohlasy lidí, kteří oba muže poznali na zveřejněném videu minulý týden.

Jeden z pachatelů na záznamu z bezpečnostních kamer výkaly znečišťuje všechny kliky dveří a čelní sklo u řidiče, druhý hlídá, zda je „čistý vzduch“ a nikdo je v ulici nevyruší.

Velitel heřmanoměsteckých strážníků Roman Charvát uvedl, že celou věcí se v současné době začíná zabývat vedení města spolu s právníkem.

„Zatím jsme je nepředvolali. Na schůzce v příštím týdnu se rozhodne, zda celý případ předáme k šetření policii, nebo případ budeme šetřit po vlastní ose skrze přestupkovou komisi,“ řekl Roman Charvát.

Za normálních okolností by výtržníkům hrozila bloková pokuta až deset tisíc korun. Protože jde však o osobu svázanou s městem, stejně jako městská policie, musí jít celá věc do správního řízení.

Velitel městské policie v Heřmanově Městci však popírá, že by čin měl být mstou za jiný zákrok strážníků.

Na sociální síti se totiž mezitím rozhořela diskuse o oprávněnosti některých zásahů heřmanoměsteckých strážníků o Silvestru.

„Mě třeba zaráží, že o silvestrovské noci buzerovali občany města skrz petardy,“ napsal jeden z diskutérů, který se podepsal jako Martin Mates.

„To se vůbec nezakládá na pravdě. O Silvestru jsme neudělili ani jednu pokutu. Pouze jsme usměrňovali některé lidi, kteří odpalovali pyrotechniku na silnici, aby se pohybovali mimo ni, aby nedošlo k nějakému střetu s automobilem,“ odmítá nařčení velitel městské policie v Heřmanově Městci.

Pravý důvod incidentu s exkrementy nechtěl vrchní strážník komentovat, ač přiznává, že ho zná.

„Je to strašně zamotaná historie. Jde o mstu vůči policii jako celku, nikoli za udělený přestupek. Dotyční od nás pokutu nikdy nedostali. Snad můžu prozradit, že jedním z těch lidí je člověk, který městskou policii v Heřmanově Městci zakládal,“ uvedl Roman Charvát.

Skutkem se má zabývat i samotné městské zastupitelstvo. „Další zasedání bude až v březnu. Do té doby může být celá věc uzavřená,“ podotkl ovšem Charvát.