Ukázka zadržených grafických děl, které podvodník také sliboval zhodnotit s...

Ukázka zadržených grafických děl, které podvodník také sliboval zhodnotit s vysokým výnosem. | foto: Policie ČR

Podvodník nalákal známé na vysoké výnosy, připravil je o 90 milionů

  • 5
Na desítky lidí se rozšířil počet obětí padesátiletého podvodníka z Chrudimi, který nabízel výhodné investování do cenných papírů a uměleckých děl. Po ročním vyšetřování na něj státní zástupce podal obžalobu.

Muže policie po zadržení loni v lednu obvinila, že připravil 13 lidí o 24,9 milionů korun (o obvinění podvodníka zde). Kriminalisté nakonec zjistili škodu mnohem vyšší.

„Celkem svým počínáním podvedl 72 osob, způsobil škodu 89,2 milionů korun,“ uvedl zástupce vedoucího odboru krajské hospodářské kriminálky David Kakrda.

Muž neoprávněně „podnikal“ od počátku roku 2010 do podzimu roku 2016 na Chrudimsku ale i v jiných místech České republiky a na Slovensku. Své oběti oslňoval okázalým stylem života a nabízel jim zhodnocení až 25 procent ročně.

Peníze skutečně investoval, přestože neměl příslušné povolení České národní banky. Část peněz ale také utrácel a později začal uplatňovat princip pyramidy, kdy závazky hradil z peněz nových investorů.

Nejméně od poloviny roku 2014 mu podle policistů muselo být jasné, že své sliby nedokáže splnit, přesto sháněl nové zájemce.

„Oslovoval především lidi z okruhu svých známých, před kterými vystupoval jako dlouholetý úspěšný podnikatel v oblasti investic a povzbuzoval je k předání co nejvyšších částek. V domech patřících obviněnému a jeho přítelkyni jsme zajistili převážně elektronická data i některá umělecká díla,“ uvedla policejní mluvčí Eva Maturová.

Od loňského ledna je muž ve vazební věznici. Hrozí mu od 5 do 10 let vězení.

„Spis putující k soudu čítá 2 500 listů a je svázán do osmi svazků. Neméně rozsáhlá je samostatná část příloh, kterou tvoří znalecké posudky,“ dodala Maturová.