Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Kraj prověří v nemocnicích firmy podezřelé z korupce lobbistou Horáčkem

  • 2
Společnost První chráněná dílna, kterou vlastní ve vazbě sedící lobbista Tomáš Horáček stíhaný za úplatky, vydírání a manipulaci veřejných zakázek ve zdravotnictví, byla v pardubické nemocnici v poslední době velmi úspěšná. Získala 12 zakázek za 93 milionů korun. Kraj teď chce soutěže prověřit.

Největší úspěch v Pardubicích zaznamenala firma První chráněná dílna ústeckého podnikatele loni, kdy získala kontrakt na úklid pardubické nemocnice za 71 milionů korun. V souběžně vedeném výběrovém řízení na úklid litomyšlské nemocnice zvítězila firma MW Dias, která je do korupční aféry namočená také.

„Kauza údajné podpory firem spjatých s podnikatelem Tomášem Horáčkem ze strany vedení nemocnic se, pokud vím, týká Nemocnic Na Bulovce, Na Františku a Na Homolce a s žádným zařízením Nemocnice Pardubického kraje nemá nic společného. Přesto nyní zpětně sami všechny zakázky s případnou vazbou na pana Horáčka v rámci našich zdravotnických zařízení prověřujeme,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr (ODS).

Firmy napojené na Tomáše Horáčka obchodují ve velkém se státem. Na ministerstva, do nemocnic, státním i městským podnikům, úřadům i policii dodávají techniku či léky a zajišťují ostrahu nebo úklidu. První chráněná dílna je největší z nich.

Server iRozhlas.cz uvedl, že podle policejních odposlechů si ústecký podnikatel Tomáš Horáček údajně řekl o úplatek 7,2 milionu korun za to, že firmě MW Dias zajistí vítězství v zakázce na úklid v Nemocnici Na Bulovce, která byla vyhlášena na podzim 2017. Horáček poskytl podle policie firmě MW Dias veškeré informace, aby mohla do soutěže vstoupit s nejnižší cenovou nabídkou. Informace získal podle serveru iRozhlas.cz díky spojení s bývalou ředitelkou Bulovky a další klíčovou postavou korupční kauzy Andreou Vrbovskou.

Hlavní aktéři kauzy získali úklid v Pardubicích a Litomyšli

Firmy zapletené do údajné korupce na Bulovce, tedy MW-Dias i První chráněná dílna, se zúčastnily i dvou výběrových řízení na zajištění úklidu v pardubické a litomyšlské nemocnici na konci roku 2016. Zatímco První chráněná dílna vyhrála soutěž na úklid v Pardubicích za 71,2 milionu korun, firma MW-Dias zvítězila v boji o kontrakt na úklid v Litomyšli za 31,9 milionu korun.

V době, kdy První chráněná dílna vyhrála veřejnou soutěž na úklid, se už v pardubické nemocnici zabydlela. Nemocnice jí svěřila dodávky tří sanitek, montáž nového závorového systému, ale i dodávku obinadel či kancelářského papíru. Loni v dubnu získala kontrakt na pacientské a ložní prádlo. Dokonce dodala zdravotníkům ultrazvukové přístroje.

„Základním hodnotícím kritériem výběrových řízení je z důvodu hospodárného nakládání s veřejnými prostředky nejnižší cena. Současná situace kolem První chráněné dílny je samozřejmě nepříjemná, ale spolupráce mezi Nemocnicí Pardubického kraje a touto společností vzešla vždy z řádně vedeného výběrového řízení,“ sdělila mluvčí nemocnice Kateřina Semrádová.

Krajský radní Valtr si počká na výsledek prověrky. „Jakékoliv pochybení by samozřejmě znamenalo tvrdé personální postihy. Prozatím však v této souvislosti žádná taková pochybení na straně našich nemocnic zjištěna nebyla,“ uvedl Valtr.