Srážku s vlakem na železničním přejezdu u Žamberku řidič BMW nepřežil. (21. 1. 2021) | foto: HZS Pardubického kraje

Řidič vjel na přejezd navzdory výstražnému zařízení, střet nepřežil

  • 15
Při srážce s vlakem zemřel ve čtvrtek odpoledne nedaleko Žamberka na Orlickoústecku sedmadvacetiletý řidič osobního auta. Na železniční přejezd vjel navzdory spuštěnému výstražnému zařízení. Cestujícím ve vlaku se nic nestalo.

Auto se s vlakem srazilo krátce před třetí hodinou v Helvíkovicích v místní části Popluží na železničním přejezdu zabezpečeném světelnou signalizací bez závor.

„V době, kdy byla podle zjištěných informací výstražná zvuková i světelná signalizace plně v provozu, vjel na přejezd sedmadvacetiletý řidič osobního automobilu značky BMW. Vlak tlačil auto před sebou ještě zhruba 200 metrů,“ popsala nehodu policejní mluvčí Lenka Vilímková.

Řidič auta utrpěl smrtelná zranění a zůstal zaklíněný ve zcela zničeném voze.

„Hasiči museli vyčkat do chvíle, kdy policisté zadokumentují všechny stopy vedoucí k prošetření příčiny nehody, poté bylo bezvládné tělo řidiče z vozu vyproštěno,“ sdělila mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Dodala, že zásah byl vzhledem k zasněženému terénu v okolí poměrně složitý.

„Museli jsme jet po zasněženém poli a louce až k místu nehody. Byl tu dosti náročný terén,“ popsal okolnosti zásahu jeho velitel Tomáš Lehký.

Na místě zasahovali profesionální a dobrovolní hasiči ze Žamberku a drážní hasiči z České Třebové.

Ve spěšném vlaku z Hradce Králové do Letohradu cestovalo 30 lidí, kterým hasiči pomáhali s evakuací do náhradního autobusu.

„Na místo byl vyslán člen posttraumatického týmu k poskytnutí psychologické pomoci pozůstalým na místě tragické události,“ dodala Horáková.

Podle Drážní inspekce se nehodou zabývá policie a vyšetřovatelé Správy železnic.

„Celkové škody na vlaku byly vyčísleny na 200 tisíc korun a na osobním automobilu 70 tisíc korun. Provoz na trati 021 byl obnoven v 17.17 hodin,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz