Umělecky ztvárněný kontejner pro Pardubice.

Umělecky ztvárněný kontejner pro Pardubice. | foto: Město Pardubice

Třídění odpadu spojili se streetartem, kontejnery zdobí graffiti

  • 2
Pardubice spojily třídění elektroodpadu s uměním. Použité baterie nyní obyvatelé vhazují do umělecky pojatého kontejneru, a to v rámci projektu Umění třídit.

Cílem projektu je spojit péči o životní prostředí s uměním a vytvořit z nezajímavých kontejnerů atraktivní součástí městského prostoru.

„Nápad propojit tyto dvě věci, třídění odpadu a streetartové umění, považuji za opravdu skvělou myšlenku. Kontejnery se tak stanou součástí veřejného prostoru, uměleckým prvkem, a nikoliv pouze místem, kam lidé odkládají nepotřebné věci,“ podotýká náměstkyně primátora Helena Dvořáčková.

Prototyp designového kontejneru byl instalován na zkoušku již minulý rok. 

Do celorepublikového projektu jsou zapojena všechna krajská města spolu s Kladnem, přičemž v každém z nich již byl, nebo do konce srpna bude umístěn jeden kontejner s graffiti kresbou.

Autoři maleb přitom podobu jednotlivých obrazů vytvořili městům na míru a zobrazili na nich městské dominanty. Jednotlivé nástřiky trvaly necelé dva týdny, malby byly následně doplněny i o antigraffiti nátěr, pro který se společnost ASEKOL rozhodla především z úcty k uměleckým dílům, v něž se kontejnery proměnily.

„Chtěli jsme netradičně upozornit na potřebu třídit vysloužilé elektro a zároveň naše kontejnery ochránit před vandaly. Uvědomujeme si svou přítomnost ve veřejném prostoru, která nemusí být vždy vnímána pozitivně, a proto jsme se rozhodli propojit účel s uměním, tedy zachovat dostupnost červených kontejnerů a přizpůsobit je místu, kde se nacházejí,“ vysvětluje Karel Krejsa, ředitel systému ASEKOL.

Pardubický kontejner, který se nachází na Dubině v ulici Josefa Janáčka, tak zdobí pro město typičtí koně a postava žokeje.

O grafický návrh podoby kontejneru a zpracování se postaral Nikola Vavrous neboli Khoma, pod jehož vedením skupina výtvarníků složená z Ivana Svárovského (Yvans), Dalibora Krcha (MAX), Michala Filáka (Prorok), Jana Grumla (Slakinglizard), Nelli Plevové (VANELLI) a Ota Vehovského (Phormel) pracuje.

S projektem Umění třídit je navíc spojena také soutěž, která odstartuje 2. září, poté co budou po republice rozmístěny všechny kontejnery.

Veřejnost bude moci hlasovat o tom, který kontejner se stane tím nejoblíbenějším a získá tak pro svou obec 100 tisíc korun, které by měly být použity na environmentální či CSR aktivity v dané lokalitě. Více informací o soutěži najdete na webu umenitridit.cz.


Témata: Pardubický kraj