Zástupci developerské firmy Redstone Real Estate slibují, že postaví v centru...

Zástupci developerské firmy Redstone Real Estate slibují, že postaví v centru Pardubic komplex evropského střihu. | foto: Galeriepardubice.cz

Pardubická Galerie Pernerka začne růst příští rok, autobusy zatím zůstanou

  • 11
Výstavba prakticky nové pardubické čtvrti, která zabere více než půl hektaru pozemků, by se měla začít stavět v roce 2023. Obří nákupně-zábavní centrum, které má vyrůst hned naproti vlakovému nádraží, získalo územní rozhodnutí.

V chystaném komplexu najdou místo například ordinace lékařů, wellness služby, jump aréna, dětská zóna, restaurace a také multikino, které bude mít sedm sálů. Součástí areálu budou rovněž parkoviště s kapacitou 1 100 míst.

Rozvoj návštěvnosti kraje a kongresovou turistiku má podpořit výstavba čtyřhvězdičkového hotelu značky AC Hotels by Marriott, který nabídne 150 pokojů a špičkové kongresové centrum, které dosud v širším regionu chybí.

„Na revitalizaci brownfieldu naproti pardubickému nádraží pracujeme intenzivně od května 2019, kdy začala demolice chátrajícího lihovaru. Díky územnímu rozhodnutí se můžeme v naší práci posunout zase o kus dál. Naším záměrem je, aby místo pulsovalo životem a stalo se oblíbeným centrem pro místní obyvatele i turisty,“ uvedl zakladatel skupiny Redstone Richard Morávek.

Otázka je, co obří komplex provede s dalšími obchodníky v Pardubicích. Když se v roce 2008 otevíral tehdejší Afi Palác, tak na to doplatil obchodní dům Grand, který dodnes zeje prázdnotou.

Stejným problémem může být nyní Galerie Pernerka pro Palác Pardubice. „Projekt má za cíl do Pardubic přinést obchodní centrum se zajímavými značkami, kanceláře nejvyššího standardu, hotelové služby prestižního světového operátora, prostory pro multikina či společenský sál pro tisíc hostů,“ uvedl mluvčí developerské skupiny Petr Hlávka s tím, že centrum nabídne až 50 000 metrů čtverečních plochy, z toho největší část obsadí obchody a služby.

Stavbu komplexu plánuje developer zahájit na podzim roku 2023. V další etapě chce postavit v území několik bytových domů a revitalizovat nedaleký park. A to vše podle slibů firmy ve vysoké kvalitě.

„Na přípravě koncepční studie obchodně společenského centra jsme spolupracovali s mezinárodním týmem architektů ze společnosti Chapman Taylor, která se od svého založení úspěšně podílela na více než dvou tisícovkách projektů po celém světě,“ stojí na webu firmy.

„Autobusák“ skončí, přesune se na Terminál B

Termín začátku stavby zároveň znamená, že město stačí dokončit Terminál B vedle nádraží, a nebude mít tak problém s plánovaným rušením dnešního „autobusáku“.

„Výstavba, kterou na místě autobusového nádraží majitel pozemků plánuje a pro kterou má již vydané územní rozhodnutí, bude ze strany společnosti koordinována tak, aby bylo možné nadále využívat část nádraží až do konce června 2023. Společnost však je připravena s námi jednat o dalším prodloužení tohoto termínu,“ uvedl nedávno dnes už bývalý primátor Pardubic Martin Charvát z ANO.

Terminál B má řešit lepší propojení autobusové, vlakové a hromadné dopravy. Pro město ho staví pražská BAK stavební společnost za téměř 129 milionů. S financováním tohoto projektu městu pomůže dotace skoro 100 milionů od Unie.

Hrubá stavba na místě zbouraného činžovního domu je hotová a terminál rychle roste. Zdá se tak, že stěhování regionálních autobusů proběhne bez komplikací.